Az utolsó erdélyi gályarab- Ébredésről, történelemről és irodalomról

* * * ½   7 értékelés
Önéletrajz

Az utolsó erdélyi gályarab- Ébredésről, történelemről és irodalomról


Berke Krisztina, Karczagi Sándor

“Miért kellene mégis megírni emlékeimet egy múltba merült korról, a két világháború közötti időről, a 1944-es összeomlás utáni évekről, a szocializmus aranykoráról? Mindez lehet kordokumentum is. Elembertelenedett világunkban, gyorsuló időnkben mindaz, ami húsz éve történt, már a múlté. Tizenöt- húsz éves fiatalok számára a világháborúk nehéz évei, a kommunista diktatúra negyven éve, ennek a hazugságra épített, gyilkos és megvalósíthatatlan rendszernek a bukása olyan távoli történelem, mint Napóleon harcai.”

Karczagi Sándor az elmúlt száz év történelmének élő-eleven szereplője. Elkötelezett lelkipásztori munkáját a kommunista rendszer húsz év szabadságvesztéssel jutalmazta, több lelkésztársával együtt börtönbe vetették, majd a Duna- deltába szállították kényszermunkatáborba.

A fogság a kegyetlen terror és felemelő megtapasztalások erős kontrasztjával élete legmeghatározóbb élményévé vált. Leírásában döbbenetes kép tárul elénk Románia valamikori értelmiségi rétegének deltabeli életéről, olyan táborhelyekről, melyeket megsemmisítéssel igyekeztek kitörölni azóta az ország emlékezetéből.

  • Szerkesztő: Varga Réka
  • Borító: Szabó Péter Levente
  • ISBN : 978-973-165-019-7

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.