Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen

* * ½     6 értékelés
Interjú

Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen


Sarány István

Tizenkét évig kényszerlakhelyen tartózkodtak az erdélyi ferencesek. A provincia védőszentje, Szent István ünnepén, 1952. augusztus 20-án internálták a rendtartomány mintegy 150 tagját. Egy évig a máriaradnai kolostorba zsúfoltan tartották őket a hatóságok, remélve, hogy önként kérik a rend feloszlatását.

Ez nem történt meg, így három új helyszínre osztották szét a szerzeteseket: Esztelnek, Körösbánya és Dés lett az új otthonuk.Désre kerültek a rend előljárói, a vajdahunyadi ferences teológia tanári kara, valamint a fiatal teológusok. Titokban három évfolyam végzett a dési “klandesztin” teológián, felszentelésük is titokban történt.

A kényszerlakhelyet a személyi igazolványba bepecsételt DO (domiciliu obligatoriu) jelölte, így az internáltság éveit DO-s világnak nevezték el a barátok. A kötetbe foglalt vallomások a DO-s világ tizenkét évéről szólnak, no meg arról, hogy miként talált magára a halálra ítélt Ferenc-rend.

A barátok története azonban nem a szenvedéstörténet, vallomásaikat áthatja a Szent Ferenc-i derű, ezért nevezte P. Benedek Domokos Szent Ferenc erdélyi virágoskertjének, erdélyi Fiorettinek dési kényszertartózkodásukat.

Végül győzedelmeskedtek a rendszer fölött, mint ahogy Szent Ferenc is megszelídítette a garázdálkodó gubbiói farkast.

Sarány István

  • Szerkesztő: Kozma Mária
  • Borító: Gutenberg Grafikai Műhely és Nyomda, Csíkszereda (a borítón Molnár-C. Pál Szent Ferenc és a gubbiói farkas című festménye látható)
  • ISBN: 978-973-665-296-7

Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Burus Endre hozzászólása:

    Nagyon jó témát dolgozott fel a kiadó. Kár, hogy a könyv nincs rendesen megszerkesztve legalábbis az az én érzésem a könyv olvasása után. Amit végképp nem értetek, hogy miért szerepel Sarány István mint szerző, ha még az előszót és az utószót is más írta?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.