Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen

* * ½     6 értékelés
Interjú

Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen


Sarány István

Tizenkét évig kényszerlakhelyen tartózkodtak az erdélyi ferencesek. A provincia védőszentje, Szent István ünnepén, 1952. augusztus 20-án internálták a rendtartomány mintegy 150 tagját. Egy évig a máriaradnai kolostorba zsúfoltan tartották őket a hatóságok, remélve, hogy önként kérik a rend feloszlatását.


Ez nem történt meg, így három új helyszínre osztották szét a szerzeteseket: Esztelnek, Körösbánya és Dés lett az új otthonuk.Désre kerültek a rend előljárói, a vajdahunyadi ferences teológia tanári kara, valamint a fiatal teológusok. Titokban három évfolyam végzett a dési “klandesztin” teológián, felszentelésük is titokban történt.


A kényszerlakhelyet a személyi igazolványba bepecsételt DO (domiciliu obligatoriu) jelölte, így az internáltság éveit DO-s világnak nevezték el a barátok. A kötetbe foglalt vallomások a DO-s világ tizenkét évéről szólnak, no meg arról, hogy miként talált magára a halálra ítélt Ferenc-rend.


A barátok története azonban nem a szenvedéstörténet, vallomásaikat áthatja a Szent Ferenc-i derű, ezért nevezte P. Benedek Domokos Szent Ferenc erdélyi virágoskertjének, erdélyi Fiorettinek dési kényszertartózkodásukat.


Végül győzedelmeskedtek a rendszer fölött, mint ahogy Szent Ferenc is megszelídítette a garázdálkodó gubbiói farkast.


Sarány István

  • Szerkesztő: Kozma Mária
  • Borító: Gutenberg Grafikai Műhely és Nyomda, Csíkszereda (a borítón Molnár-C. Pál Szent Ferenc és a gubbiói farkas című festménye látható)
  • ISBN: 978-973-665-296-7

Erdélyi Fioretti- Ferencesek kényszerlakhelyen bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Burus Endre hozzászólása:

    Nagyon jó témát dolgozott fel a kiadó. Kár, hogy a könyv nincs rendesen megszerkesztve legalábbis az az én érzésem a könyv olvasása után. Amit végképp nem értetek, hogy miért szerepel Sarány István mint szerző, ha még az előszót és az utószót is más írta?

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>