Mindhalálig színész - Péterffy Gyula (1935-1980)

* * * ½   4 értékelés
Életrajz

Mindhalálig színész - Péterffy Gyula (1935-1980)


Medgyessy Éva

Ez a könyv abban különbözik a sorozat eddigi köteteitől, hogy az olvasó nem “próbálhatja ki” az olvasmányélményt nézőként is, és nem túl sokan emlékezhetnek arra, akit a szöveg megidéz. Péterffy Gyula örökre eltűnt a valóságos színpadról, eltűnt “a világot jelentő deszkákról”, mint a közismert kifejezés mondja.


Jóképű volt – ezt minden fényképe igazolja. Szép orgánumú – ezt viszont az a néhány felvétel, amely előadásairól maradt fenn. De ha a Kolozsvári Magyar Színházban járok és megállok a fényképe előtt, akkor tekintete nyűgöz le. Rejtélye, titka van ennek a szempárnak, és általa az egész arcnak. Mintha folyton a színpadra lépés előtti feszültség sugározna belőle.


Talán nem is más ez a könyv, mint egy papírból készült, hordozható színpad. Hogy amikor kedvünk tartja, nagyot döndüljön a gong, felmenjen a függöny, és belépjen a mindig parázsló tehetségű művész: Péterffy Gyula.


Demény Péter

  • Szerkesztő: Demény Péter
  • Borító: Szentes Zágon
  • Fotók: Csomafáy Ferenc, Kádár Botond, Szabó Dénes, Székely Péter
  • ISBN: 978-973-1960-23-4

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>