A szóértés feltételei

          0
Kutatás

A szóértés feltételei


Miklós Ágnes Kata

Az irodalomtörténet-írás egyik alapvető problémája, hogy egy adott irodalmi nemzedék a jelenben vívja meg a maga érvényesülési harcát, de csak a jövőből kutatható. Éppen ezért érdemes rákérdezni, miként jelent meg a nemzedékváltás a nyilvánosságban, milyen sajátosságokra figyelt fel a kortárs recepció, milyen konfliktusokat okozott a generációváltás igénye. A romániai magyar irodalom története is nemzedékváltások története, minden generáció az előzőhöz képest és azzal szemben alakul ki.


Különösen érvényes ez a hetvenes évek közepére, a “harmadik Forrás-nemzedékként” nyilvántartott csoportra: Szőcs Géza, Egyed Péter generációjára, illetve a “Bretter-iskola” esszéíróira. Az ő nemzedékváltási problémáik egyik értelmezési lehetőségét kínálja a kötet, az adott korszak nyilvánosságának, elsősorban az irodalmi folyóiratokban megjelent vitáknak és ankétoknak a segítségével.

  • Szerkesztő: Balázs Imre József
  • Borító: Könczey Elemér
  • ISBN: 978-973-1960-21-0

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>