Így gondolkodtok ti: esszék, kutatások

Az Erdélyben 2010-ben megjelent könyvek között számos olyan kötet is szerepel, amelyekből kiderül, mit gondolnak különböző erdélyi magyar értelmiségiek: egyetemi oktatók, újságírók vagy egy ferences rendi szerzetes a világról, amelyben élünk. Az esszéket, publicisztikát, kutatások eredményeit összefoglaló kötetek többsége a Komp-Press Kiadó gondozásában jelent meg.

Miklós Ágnes Kata A szóértés feltételei című tanulmánykötete a hetvenes évek irodalmi nemzedékváltásainak miértjeit és hogyanjait kutatja, a “harmadik Forrás-nemzedékre” összpontosítva. Közéjük tartozik például Szőcs Géza vagy Egyed Péter, de a “Bretter-iskola” esszéírói is. A kötet a Komp-Press Kiadónál jelent meg.

Kányádi András A képzelet topográfiája című kötete a nyugati kultúra alapmítoszait kutatja. Az esszékötet témái között vannak a görög szerelmespárok, a kastélylakó szörnyek, a végzet asszonyai és a Casanovák. “A kötet a mítoszok színeváltozásainak nyomába ered, irodalmi keveredéseik játékát kutatja – szigorú, iskolás rendszerezés és lábjegyzetáradat helyett kötetlen és olvasmányos esszéformában, magyar nyelvterületen újdonságnak számító módszer segítségével” – ajánlja a kötetet a Komp-Press Kiadó.

Daczó Árpád, azaz Lukács atya Csíksomlyó ragyogása című kötete a ferences rendi szerzetes első, Csíksomlyó titka című könyvének folytatása – mindkét kötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kilencvenhez közel járó szerzetes egy álom hatására fogott hozzá a második kötetnél tartó sorozat megírásához, mindkét könyv születését hosszas kutatás előzte meg.

Az összes esszéket, kutatási eredményeket tartalmazó kötet megtalálható az Esszé és Kutatás kategóriákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.