Így gondolkodtok ti: esszék, kutatások

Az Erdélyben 2010-ben megjelent könyvek között számos olyan kötet is szerepel, amelyekből kiderül, mit gondolnak különböző erdélyi magyar értelmiségiek: egyetemi oktatók, újságírók vagy egy ferences rendi szerzetes a világról, amelyben élünk. Az esszéket, publicisztikát, kutatások eredményeit összefoglaló kötetek többsége a Komp-Press Kiadó gondozásában jelent meg.


Miklós Ágnes Kata A szóértés feltételei című tanulmánykötete a hetvenes évek irodalmi nemzedékváltásainak miértjeit és hogyanjait kutatja, a “harmadik Forrás-nemzedékre” összpontosítva. Közéjük tartozik például Szőcs Géza vagy Egyed Péter, de a “Bretter-iskola” esszéírói is. A kötet a Komp-Press Kiadónál jelent meg.


Kányádi András A képzelet topográfiája című kötete a nyugati kultúra alapmítoszait kutatja. Az esszékötet témái között vannak a görög szerelmespárok, a kastélylakó szörnyek, a végzet asszonyai és a Casanovák. “A kötet a mítoszok színeváltozásainak nyomába ered, irodalmi keveredéseik játékát kutatja – szigorú, iskolás rendszerezés és lábjegyzetáradat helyett kötetlen és olvasmányos esszéformában, magyar nyelvterületen újdonságnak számító módszer segítségével” – ajánlja a kötetet a Komp-Press Kiadó.


Daczó Árpád, azaz Lukács atya Csíksomlyó ragyogása című kötete a ferences rendi szerzetes első, Csíksomlyó titka című könyvének folytatása – mindkét kötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kilencvenhez közel járó szerzetes egy álom hatására fogott hozzá a második kötetnél tartó sorozat megírásához, mindkét könyv születését hosszas kutatás előzte meg.


Az összes esszéket, kutatási eredményeket tartalmazó kötet megtalálható az Esszé és Kutatás kategóriákban.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>