Úton van: 2011-ben megjelenő erdélyi magyar könyvek (1. rész)

Induló sorozatunkban az erdélyi magyar könyvkiadók 2011-re tervezett köteteit ismertetjük: elsőként a Koinónia Könyvkiadó, a Komp-Press Kiadó, a Mentor Kiadó és a Pallas-Akadémia Könyvkiadó árulta el, milyen könyvek várhatók idén. Megjelenik többek között Eginald Schlattner szász író regénytrilógiájának második része, számos, képzőművészeket bemutató album, és nem utolsó sorban több gyerekkönyv is.

Koinónia Könyvkiadó

Eginald Schlattner

A kolozsvári kiadónál jelenik meg Eginald Schlattner szász író önéletrajzi regénytrilógiájának második kötete, a Vörös kesztyű régen várt magyar fordítása. A Vörös kesztyű önéletrajzi vonatkozása erősebb, mint a Fejvesztett kakas című első köteté: a lelkész által egyetemista korában elszenvedett politikai fogságról szól. Ez Schlattner legvitatottabb regénye, többen azzal vádolják az írót, hogy a könyv ferdítéseket tartalmaz – ezt azonban nem sikerült bebizonyítani.

Ugyancsak a Koinónia adja ki Soren Kierkegaard, a 19. század nagy magányos gondolkodója fohászait Imák címmel. A keresztény nézeteket valló filozófus gondolatai a mai tudomány számos területét befolyásolták. Imái pedig nem csak személyes küzdelmeit világítják meg, hanem a kortárs hívők számos problémáját is megfogalmazzák.

A kiadó emellett tervezi Bengt Pohjanen svéd lelkész, író, dalszerző A Csempészkirály fia című önéletrajzának kiadását, aki evangélikus lelkészként szolgált, mielőtt felszentelték volna ortodox pappá. Ugyancsak 2011-re várható Demény Péter új könyve, a Hóbucka Hugó a mókusoknál című meseregény, valamint Soóki Tóth Noémi Klára és Nádori Gergely Állatok a Bibliában című keresztyén gyerekkönyve.

Komp-Press Kiadó

A beszélgetőkönyveket tartalmazó Prospero Könyvek sorozat várhatóan négy új kötettel gazdagodik idén. Az olvasók közelebbről megismerhetik Albert Annamária, a Kolozsvári Magyar Opera alapítótagjának, magánénekesének pályáját (beszélgetőtársa Benkő Judit), Bisztrai Mária, a Kolozsvári Állami Magyar Színház volt színésznőjének és igazgatójának életét (beszélgetőtársa Dehel Gábor).

Nemes Levente

Megjelenik majd Máthé Éva beszélgetése Balázs Évával, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat színésznőjével, és nem utolsó sorban Nagy B. Sándor interjúkötete Nemes Leventével, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészével, korábbi igazgatójával. A kiadó két kötete is a Korunk történetéről szól: Kántor Lajos A Korunk kapui című kötetében, illetve Molnár Gusztáv A Korunk-kör története című könyvében a kulturális folyóirathoz kapcsolódó emlékeket, dokumentumokat, elemzéseket gyűjtött össze.

További Komp-Press kötetek 2011-ben:

Benő Attila: Nyelvészeti írások (Ariadné Könyvek)
Gyáni Gábor: Várostörténeti tanulmányok (Ariadné Könyvek)
Romsics Ignác (szerk.): A mi huszadik századunk (Történelmi tanulmányok).

Mentor Kiadó

A marosvásárhelyi kiadó 2011-re tervezett kötetei között van az Írhatta volna Shakespeare című kötet is. Az apokrif Shakespeare-szövegeket Jánosházy György költő fordította magyarra, aki az angol mellett többek között a latin, görög, hindu, német, spanyol, katalán irodalom tolmácsolója.

A kiadó folytatja az Erdélyi ritkaságok című könyvsorozatot, amelyet 1939 és 1944 között a Minerva Rt. indított útjára Kolozsváron. A sorozat célja az volt, hogy az Erdély történelmére vonatkozó kéziratokat megmentse a feledéstől. Idén a Mentor Kiadó gondozásában Sebestyén Mihály Bánffy Dénes fejvesztése című kötete, valamint Oroszhegyi Jósa Román élet című kötete jelenik meg a sorozatban.

Árkossy István

Emellett folytatódik a kiadó Művészeti Monográfiák című sorozata is: Mattis Teutsch Waldemar (Mattis Teutsch János unokája) életét Almási Tibor tollából ismerhetik meg az olvasók. Banner Zoltán pedig ugyanennek a sorozatnak a részeként Árkossy István festő, grafikus pályáját mutatja be. A fiatalabb és öregebb érdeklődők új kiadásban vehetik majd kézbe a híres népmesegyűjtő, Ősz János A csudatáska. Eredeti székely népmesék című kötetét. A könyv először 1941-ben jelent meg Kolozsváron.

További kötetek a Mentor Kiadótól 2011-ben:

Magyar Zoltán: Erdélyi népmondák I., II.
Pál-Antal Sándor: Székely székek a 18. században IV., Háromszék 1701-1722 között (Erdély Emlékezete sorozat)
Bogdán László: Kintrekedtek III. Ahmed (a trilógia 3. kötete)
Tüdős S. Kinga: Erdélyi testamentumok IV. Erdélyi nemesek és főemberek végrendeletei 1661-1723 (Erdély Emlékezete sorozat)
Tófalvi Zoltán: 1956 erdélyi mártírjai V.
Wass Albert: Krisztus vitézei (Wass Albert életmű-sorozat)
Sebestyén Mihály: Időtár III. Marosvásárhely történelmi kronológiája 1919-1989 (Erdély Emlékezete sorozat)
Szabó Éva Erzsébet: Vásárhelyi villanypoznák
Pál Antal Sándor: Székely székek a 18. században V. Aranyosszék 1701-1722 között (Erdély Emlékezete sorozat)
Boda Edit: Versek

Pallas-Akadémia Könyvkiadó

Elekes Ferenc

A Mesevonat című, kis formátumú, színes illusztrációkkal díszített gyerekkönyv-sorozat 2011-re várható, Kérdések könyve című kötetének szerzője nem más, mint Bálint Tibor. A csíkszeredai könyvkiadó gondozásában jelenik majd meg Elekes Ferenc Hangyák útja című regénye – a szerzőt eddig verseiről, publicisztikáiról ismerhette az erdélyi olvasóközönség.

A legtöbb kötettel valószínűleg a kiadó Klasszikusok és Élet-jelek sorozatai gazdagodnak majd, amelynek részeként képzőművészek életét és munkásságát bemutató albumokat jelentetnek meg. Előbbi sorozatban Cseh Gusztáv grafikus pályáját Csapodi Miklós, Nagy Pál festő, grafikus életét, munkásságát Vécsi Nagy Zoltán mutatja be.

Az Élet-jelek sorozatban Kákonyi Csilla festőművészről (szerző: Banner Zoltán), Bálint Károly és Puskás Sándor szobrászokról (szerző: Nagy Miklós Kund), valamint Ambrus Imre festőről (szerző: Wágner István) jelenik meg album. A Műterem sorozatban pedig Banner Zoltán tollából Ábrahám Jakab grafikusról olvashatnak majd az érdeklődők.

További kötetek 2011-ben a Pallas-Akadémia Könyvkiadótól:

Ady András: Navigare necesse… (Versek, Fehér sorozat)
Borsodi L. László: Feljegyzések a földről (Fehér sorozat)
Elek Tibor: Székely János. Monográfia
Kenéz Ferenc: Édesgyökér. Gyermekrajzok. Versek
Kozma Mária: Székelyföldi régiségek. Történelmi regék Csíkországból
Pomogáts Béla: Magyar irodalom Erdélyben V-VI., Irodalmi dokumentumok 1944–1989.
Pomogáts Béla: Magyar irodalom Erdélyben VI-VII., Irodalmi dokumentumok 1989-napjainkig
Sas Péter: A heraldikus. Köpecczi Sebestyén József élete és munkássága (Mint a Kós Károly sorozat)
Tőkés Béla: Négymenetes spirális erőtér. A Bolyaiaktól a Bolyaiakig. Önéletírás
Zsigmond Győző: Nyelvi játék, rejtvény, verseny 10–14 évesek számára

Úton van: 2011-ben megjelenő erdélyi magyar könyvek (1. rész) bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. mókuska hozzászólása:

    sok eladhatatlan hulladék, kevés igazán jó könyv – gyenge év lesz

  2. retek hozzászólása:

    Jó gyenge év lesz…. Bár a gyerekkönyvekben van némi fantázia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.