Névviseletek VI.

* ½       3 értékelés
Gyűjtemény

Névviseletek VI.


Móser Zoltán

Ajándék a név, minden embernek a maga neve. Egy egész életre kapta azoktól, szívük melegével, akik az életével is megajándékozták. A név kötelez. Hűsége holtig tartó.


Ajándék minden ünnep ma is, a névnapokkal egybeforrva. A népélet jeles napjainak életütemező, életelvkövető szerepe mára talán kissé megkopott, s többnyire a korosabbak emlékezetében él, ám az ifjabbak és különösen a legkisebbek újra fogékonyak arra, hogyan lehetne és kellene ma is megadni a módját az ünnepnapoknak. E gyűjtemény az ünnepnapokat újra visszaadja nekünk, szabad, közös használatra.


Ajándék minden ismeret a holnapnak. Könyvünk a legjava forrásokból – Bálint Sándor, Kálmán Béla, Szilágyi Ferenc névfejtő munkáiból – merít, de számos névről a feljegyzett szokásokat (köszöntőket, énekeket, szokásdalokat) is híven idézi énekszóban és kottában. A tizenkét hónapról szóló és hat kötetre tervezett Névviseletekben mintegy háromszáz köszöntőt kap kézhez az Olvasó.


Ajándék ez a névfejtő és hagyományápoló könyv egy-egy hónap szülötteinek s köznevelési és magánéleti népismeretünknek. Helyet két a könyvespolcon odahaza, iskolákban és könyvtárakban. Kalendáriumok, csíziók verses jövendölései után az adott hónapról szóló versek, középkori kódexek, legendák szemelvényei és hagyományok, szokások, majd a közmondások következnek minden könyvecskében.


Ezt a sorozatot a nevek viselőin túl minden óvónőnek, tanítónak, hittanoktatónak, valamint a magyar történelmet és irodalmat tanító tanárnak ajánljuk, de legfőképp azoknak, akiket a hagyomány és régi (eltűnni akaró) szokások érdekelnek.


Móser Zoltán

  • Szerkesztő: Móser Zoltán
  • Borító: Ádám Gyula
  • Kottagrafika: Gergelits Márta
  • ISBN: 978-973-8468-81-8

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>