Iszkiri a guruzsmás berbécs elől

* * ½     11 értékelés
Paródia

Iszkiri a guruzsmás berbécs elől


“Címe, nem véletlenül: Iszkiri a guruzsmás berbécs elől, csak hogy az anyaországi is értse, hogy ő ezt nem érti. (Azonkívül meg egy Sántha-vers címe.) Sántha többnyire ‘székelyül’ ír, pontosabban a székely nyelvjárást emeli kiáltványszintre.

A székely antológia másik karizmatikus szerzője Orbán János Dénes, aki a kötetben a rá jellemző sokszínűséggel, mívességgel és polgárpukkasztással van jelen. Ha létezne székely Borges, ejsze’ Orbán János Dénesnek hívnák.

Fekete Vince, aki a hajdani új és jelenleg közép-nemzedéknek a mentora, e kötetben legfőként tárcákat, tárcanovellákat közöl: az ő írásaiból leginkább a székely kisváros vagy a székely átlagember hétköznapjai köszönnek vissza, olyan otthonosan, amilyen a kapufélfán gubbasztó macska.

Muszka Sándor, az antológia szerzői közül a legfiatalabb, ismét új műfajt hozott magával, leginkább talán székely ‘stand-up comedy’-nek nevezhetnénk, és üdeségével, mindannyiunk számára ismerős fordulataival sok hivatásos humoristát megszégyeníthetne.

Az ötödik szerzőről nem szólok azon egyszerű oknál fogva, hogy az jómagam vagyok, és én éppen e helyen elmélkedem a székelymagyarságról.”

György Attila

 • Szerkesztő: Gáll Attila
 • Borító: Kopacz Attila, Csillag István illusztrációjával
 • ISBN: 978-606-8118-04-8

Iszkiri a guruzsmás berbécs elől bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. dr. Sipos Reka hozzászólása:

  Üdvözlöm,
  szeretnek erdeklödni, hol vasarolhato meg az
  “Iszkiri a guruzsmas berbecs elöl” cimü könyv? Kaphato esetleg interneten?
  Köszönettel,
  Sipos Reka

 2. orbán vilmos hozzászólása:

  szeretnék egy példányt venni az”” Iszkiri a guruzsmás berbécs elől “”—ből …hol kapható???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.