Novellák a Székelyföldtől Indiáig

Az első, teljes egészében hindiből magyar nyelvre fordított kötet, vagy Mózes Attila legújabb írásai is megtalálható az erdélyi magyar könyvkiadók újdonságai között. Csandra Kiran Szónrékszá novellái a Pallas-Akadémia Könyvkiadó és a a csíkszeredai Sapientia egyetem Kőrösi Csoma Sándor Keletkutató Központ műfordítói szakkollégiuma együttműködésének eredményeként jelentek meg magyarul.

A szegénység, a patriarchális társadalom, az áthághatatlan erejű hagyományok mellett a történelem – a hindu India és a muzulmán Pakisztán szétszakadása – is a novellák gyakori témája. A szerző számos regény és több mint háromszáz novella szerzője, egyben a nagyon kevés hindi női író egyike, aki írásaiban az indiai nő ábrázolására törekszik.

Mózes Attila Zsibvásár című kötete kilenc történetet, nyolc elbeszélést és egy interjút tartalmaz. “A néven nevezéssel szorosan együttjáró vallomásosság új elemeket von be Mózes prózaművészetébe: a közelmúlt történelméről való beszédet. Az említett interjú (mely a kötet címadó írása), valamint a Hüvely Matyi csodálatosan posztmodern élete a sajátságos rendszerváltós rommagyar tapasztalatot is megszólaltatja, jellemzően Mózes Attila-i szemszögből” – írja a kötetről Antal Balázs a Helikonban. A könyv az Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában jelent meg.

Iszkiri a guruzsmás berbécs elől címmel székely irodalmi antológiát jelentetett meg tavaly az Erdélyi Híradó Kiadó. Sántha Attila, Orbán János Dénes, Muszka Sándor, Fekete Vince és György Attila vers- és prózarészleteket válogattak össze, amelyeknek közös pontja a székely nyelvjárás, észjárás – és a humor.

“Külön-különféle ízek, amelyek kitűnően egybeolvadnak egy terített asztalon. És ugyanolyan jól kiegészítik ezt a menüsort, ha mindenáron székelyül akarunk látni, Kányádi versei, Tamási írásai, de akár Nyirő József vagy a kortárs székelyföldi, nevesebb költők-írók alkotásai” – írja az antológiáról György Attila a Háromszékben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.