Markó-kötetek és Kalandos fizika a Pallas-Akadémiától

Markó Béla két kötete, valamint a Kalandos fizika című tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg nemrég a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában.

Az erdélyi macska című kötet Markó Béla 1978 és 1994 között megjelent egyperceseit, esszéit, interjúit tartalmazza. Az első kiadás 1999-ben jelent meg, ám az írások kérdésfelvetése nem vesztett aktualitásából. Markó a szépirodalom irányából közelíti meg Erdélyt, a kisebbségi létet, az itt születő alkotások sajátosságait. A kötetben több, Markó Bélával készült interjú is megtalálható: többek között Tompa Gábor kérdéseire válaszol.

A Kié itt a tér Markó 1991 és 2009 között született közéleti cikkeiből, előadásaiból tartalmaz válogatást. A kötet olvasatához Tibori Szabó Zoltán a Szabadságban megjelent írása kínál támpontot: az olvasónak “a politikai gondolat dinamikáját kell szemmel tartania tehát, anélkül azonban, hogy szem elől tévesztené azokat a támpilléreket – elveket és célkitűzéseket –, amelyek állandókként, cövekekként bukkannak fel újra meg újra a politikus két évtizedes munkásságában.

Ilyenek például a szabadság, a szolidaritás, az együttműködés, az emberi és a kollektív jogok, az önrendelkezés, az autonómia és a politikai egység, amelyekről Markó Béla soha nem mondott le. Csupán a legcélravezetőbb eszközök között válogatott, csak a hozzájuk vezető utat fürkészte, mindössze az esélyeket mérlegelte. Dilemmákkal küszködött, mint minden igazi értelmiségi.”

Dr. Györfi András, a margittai Városi Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa arra vállalkozik Kalandos fizika. Egy viking portya története a húrelmélet és kozmológia felségvizein című kötetében, hogy bebizonyítsa: a fizika egyáltalán nem unalmas tantárgy. A fordulatos történetekbe elrejtett tudnivalókat elméleti fejezetek összegzik, így az olvasó annak veszélye nélkül kalandozhat a viking tengerészekkel, hogy közben eltévedne a fizika útvesztőiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.