Technikatörténeti örökség Magyargyerőmonostoron

* * * ½   3 értékelés
Tudományos / ismeretterjesztő

Technikatörténeti örökség Magyargyerőmonostoron


Bitay Enikő, Márton László, Talpas János

Kalotaszeg településeiről, néprajzáról, népköltészetéről számos írás látott napvilágot. Ez a kötet egy olyan területet mutat be, amelyről kevesebbet hallott az olvasó: a tájegység egyik fontos települése, Magyargyerőmonostor műszaki történeti múltjába kalauzol el e múlt beszédes relikviáinak bemutatásával s a rájuk vonatkozó levéltári adatok feltárásával.

Megis­merteti a község harangjait, toronyóráját, hajdani vízimalmait s szinte napjainkig működő gőzmalmát, működési elvüket, felépítését, a letűnt korokban virágzó népi mesterségeket, a kovács, a kerekes, a favillakészítő szaktudását, szakmai fortélyait, s a kalotaszegi népi építészet technika­történeti sajátosságait is az érdeklődő figyelmébe ajánlja.

Az erdélyi késő gótikus építészet egyik remekéről, a település szimbólumává lett gyönyö­rű templomról alkotott képünk a fából ácsolt tető és a torony szerkezeti elemeinek szakszerű leírásával teljesedik ki, de ugyanúgy az itt élő em­berek alkotókedvét, rátermettségét, mesterségbeli jártasságát dicséri a község egykori román fatemploma is. A kötet témaköréhez szorosan kap­csolódik a helység jeles szülöttje, a költőként is számon tartott bányamér­nök Debreczeni Márton munkásságát bemutató fejezet.

  • Szerkesztő: Kerekes György
  • Borító: Könczey Elemér
  • Fotó: ifj. Márton László
  • Ábrák: Bitay Enikő, ifj. Orbán György, Tenger János
  • ISBN: 978-606-8178-12-7

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.