Deltai haggada

* * ½     8 értékelés
Regény

Deltai haggada


Szűcs Teri

Ősrégi műfaj a haggada: olyan elbeszélést jelöl, amely az egyiptomi kivonulás csodákkal kísért történetét mondja el azoknak, akik nem közvetlenül, hanem csak felmenőik révén élték át a szabadulást. A történet elmondása parancs: “Mondd el…!”, hagyja meg a Tóra, a megszabadítás ünnepe ugyanis nem teljes, ha nem hangzik el a későbbi nemzedékek számára is érthető nyelven és átélhető módon a fogság odahagyásának tüneményes története.

A Deltai haggada ezt a tradíciót követi, amikor a fogságot önként vállalt legendás Nyényuka történetét meséli el, aki az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején kitelepített hét gyermeket és édesanyjukat menti meg a haláltól. Realitás és fikció, bibliai elbeszélés és a közelmúlt történelme, szent és profán, fotó és rajz, dokumentumok, visszaemlékezések, legendák, fantáziaképek keverednek a könyvben, mialatt valóságos személyek és történelmi személyiségek arca bontakozik ki az olvasó előtt.

Kép és szöveg finom dialógusa idézi fel előttünk a történteket, a könyv megalkotása folyamatában sajátos módon alakították egymást, mígnem a Deltai haggada megtalálta a maga egyedülálló formáját. A kötetet név- és fogalomtár egészíti ki. Különös könyv, megrázó premier: a közelmúlt történelméről még nem született ehhez fogható.

Visky András

  • Szabó Péter: Illusztrációk
  • Ambrus Judit: Szerkesztő
  • Berke Krisztina: Név- és fogalomtár
  • 978-973-165-031-9: ISBN

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.