Gyönyörű Koinónia-kötetek a könyvesblogon

A kék bolygó története után két újabb, ugyancsak szemet gyönyörködtető gyerekkönyvet jelentetett meg a Koinónia Könyvkiadó, ezúttal magyar szerzőktől. Egészen más stílusú ugyan, de hasonlóan igényes Søren Kierkegaard imáinak kötete – a legszebb azonban mégiscsak a Deltai haggada, amelyben nem mindennapi módon olvad egybe szöveg és illusztráció.

A Pukka és az évszakok egy huncut, játékos, gondoskodó erdei manóról szól. Simon Réka Zsuzsanna számos történetet mesél el róla és a Lombgyűrű erdő lakóiról, Kovács Katalin (színes és fekete-fehér) illusztrációi felváltva hol kiegészítik, hol magukba olvasztják a mesék szövegét.

A Nagy az Isten állatkertje pedig a bibliai özönvíz idejére vezet vissza. Minden állat elmeséli a maga történetét, emellett a Biblia egy-egy hozzájuk kapcsolódó részlete, valamint rövid ismertető is szerepel a könyvben. Ezzel mintegy választást kínálnak a szerzők: Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely a felolvasó szülőnek, hogy a mese, a tanulás vagy a Biblia szempontjából – vagy éppen mindháromból közelíti meg a témát.

“Realitás és fikció, bibliai elbeszélés és a közelmúlt történelme, szent és profán, fotó és rajz, dokumentumok, visszaemlékezések, legendák, fantáziaképek” – sorolja Visky András a számtalan síkot, ami a Deltai haggadában keveredik. A kötet első részében kisregényt és a szöveggel egyenértékű szerepet betöltő illusztrációkat, a másodikban fényképes név- és fogalomtárat talál az olvasó. Ez Nyényuka története, aki a Deltában, az ötvenes-hatvanas években egy édesanyát és hét gyerekét mentette meg a haláltól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.