Könyvek nyárára a Pallas-Akadémiától

Termékeny hónapokat tudhat a háta mögött a Pallas-Akadémia Könyvkiadó: a közelmúltban a képzőművészetektől a szépirodalmon át a kutatásokat összegző művekig számos kötetük jelent meg. Gondozásukban jelent meg például Pomogáts Béla monográfiájának befejező kötete, a Magyar irodalom Erdélyben (1968-1989), amely egyúttal az Irodalmi dokumentumokat is tartalmazza.

Ugyancsak a Pallas-Akadémia Könyvkiadó jelentette meg Karácsonyi Zsolt Ússz, Faust, ússz! című költeményét, amelyet fontos irodalmi vállalkozásként értékelnek a szakértők. A költő Faust történetét írta újra jellegzetes, kortársai által Kara-féle strófáknak nevezett stílusában. Egyáltalán nem sorolható a könnyed nyári olvasmányok közé, de a kis formátumú, Egri István által illusztrált kötet kiválóan elfér bárki táskájában vagy akár kabátzsebében, alkalmat adva arra, hogy az ember magával hordozza, újra- meg újraolvasva elrágódjon egy-egy során.

Kozma Mária rendhagyó gyerekkönyvvel jelentkezett: székelyföldi történelmi regék nagyobbacska gyerekek számára is érthető újramesélését találja az olvasó a Régiségek Csíkországból című kötetben. A helybéliek számos olyan történettel találkozhatnak, amely számukra is ismerős helyszínekhez (például Tolvajos-tető, Csíksomlyó, Nagy-Somlyó, Begyentőr) kötődik. A meleg hangú meséket a szerző gyakran földrajzi, történelmi tényekkel egészíti ki, a kötet pedig Mezey Ildikó élénk, álomszerű akvarelljeivel válik teljessé.

Számos kötettel gazdagodott a Műterem sorozat is – a két legutóbbiban Bandi Kati textilművész, ruhatervező, valamint Vargha Mihály szobrász, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának munkásságával ismerkedhet meg az olvasó. Az utóbbi könyv a sorozat többi részétől eltérően keménykötésű, ráadásul Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese jegyzi a benne olvasható monográfiát. A kötet többek között attól is érdekes, hogy a művész életútjának hátterében kirajzolódik az elmúlt évtizedek Sepsiszentgyörgyének erdélyi mércével is meghatározó művészeti élete.

Szintén a Székelyföldhöz kapcsolódik Sarány István interjúkötete, az Önkéntes száműzetés is. Olyan alkotókkal, kutatókkal, szakértőkkel beszélgetett a szerző, akik önként választották a székelyföldi, azaz peremvidéki létet. És mivel számos szakterületen alkotnak, számos különböző szemszögből világítják meg a térségben zajló folyamatokat, számos választ kínálnak arra a kérdésre: miért érdemes maradni?

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó összes, frissen megjelent kötete itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.