Magyar könyvek a Cărturești könyvesboltban

Sokan szeretjük a Cărturești könyvesboltot Kolozsváron, és mióta magyar nyelvű könyveket is látunk itt, még inkább a magunkénak érezhetjük.

A három szintes boltban gyönyörűen elrendezett könyvespolcokat látni körös-körül, az asztalokon gondosan elhelyezett újdonságok, s a teázóban finom illatok terjengenek. A Cărturești hangulata meghozza az olvasási kedvet, minthogy nem csupán a vásárlás divatját hirdeti – szemben a Iulius Mall fényűzésével –, hanem kultúrateremtő szerepet is vállal.

Tavaly óta magyar könyvek is megtalálhatók a felhozatalban, ezt reklámozzák és igyekeznek bővíteni a kínálatot – számol be Mihai Mateiu, a bolt PR- és rendezvényfelelőse. Elsőként a kolozsvári Koinónia és Korunk kiadó könyvei kerültek fel a polcokra, idén pedig már magyarországi kereskedőkkel is felvették a kapcsolatot. Újabban magyar gyermekkönyves asztalt állítottak fel az üzletben, és van is érdeklődés iránta.

Magyar gyermekkönyves asztal


Miért foglalkoznak magyar könyvekkel? – tettem fel a kérdést Mihai Mateiunak, hiszen általában az ellenkezőjére akad példa. Mihai készségesen válaszol: szerettek volna nyitni felénk, eképpen is felvállalva a multikulturalitást. A kolozsvári Cărturești megnyitásakor gyakran érdeklődtek a magyar könyvek iránt, tehát számítottak vásárlóerőre.

A rendezvények szintjén is figyeltek a magyar kultúrára, hiszen meghívták már Bartis Attilát, Bodor Ádámot, Dragomán Györgyöt és Eginald Schlattnert is.

Mihai Mateiu Dragomán György könyvével

Mihai Mateiu elmondta, nagy tisztelettel van a könyveink iránt, szerinte a kiadóink sokkal jobban átgondolják, hogy mit adnak ki, és a designra is jobban odafigyelnek. Nemrég megrendelte az Európa kiadótól José Saramago: Vakság című könyvét, kimondottan azért, mert a borító tetszik neki.

Beszélgetésünket követően az üzletben nézelődtünk, és közben Mihai mesélt a különlegességekről. Ezekről képekben számolok be:

Modern analóg fényképezőgépek

Karácsonyi csemegék

Teáskészlet

Visky Anna

Magyar könyvek a Cărturești könyvesboltban bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Emese hozzászólása:

    Temesvár ugye, sajnos ebből is kimarad?

  2. ajani hozzászólása:

    “Miért foglalkoznak magyar könyvekkel?” ez annyira nyakatekert…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.