Ingóságok

* * * * ½ 7 értékelés
Regény

Ingóságok


Richard Wagner

„ Ez a regény Az eltünt idők nyomában bánáti változata. A színhelyek és a tényfeltáró részletek bősége révén több, mint egy hagoymányos családregény, a jelenetek és idősíkok gyors váltakozása összetett képet ad egy önmagát felszámoló kelet-európai közösségről. Wagnes megrázó történetei mentesek mindenfajta szentimentalizmustól.”

Frankfurter Rundschau

„Wagner következetes konoksággal tárja elénk főszereplőjének sorsát. A Ceauşescu- diktatúrából menekülő Werner Zillich hosszú évek múlva visszatér szülőfalujába, apja temetésére. Utazása a múltba vezet: Zillich gondolatban végiglapozza a családi fényképalbumot, feloldódik az emlékezésben, a kicsi bánáti falut belengi a történelem. Ezzel egyidejüleg a gyökereit kereső építészmérnök belekeveredik egy pornófilm-forgatásba, amelyből később «hasznos üzletei» származnak. A világtörténelmi eseményekben sodródó családi sorsok tragikumát Wagner higgadt írásmódja hitelesítí. Érezzük, hogy nemcsak »témája« van, de megrázó története is.”

Frankfurter Allgemeine Zeitug

„Az Ingóságok szülőföld nélküli szülőföld- regény, amelyben a családi kötelékek már régen elszakadtak. Wagner lakonikus nyelven, egymás mellé helyezett tőmondatokban tárja elénk egy bánáti sváb család négy generációjának viharos életét. A meghiusult amerikai kivándorlás epizódjai már-már egy Hamsun- regényt sejtenek. A történet második vonulata vérbeli road movie, a szerző vakmerő műviességgel beszéli el Zillich visszatérését Bajorországba, Az események bájos valószínűtlensége mesterien váltakozik az ironikus helyzetértelmezésekkel.”

Süddeutsche Zeitung  • Szerkesztette: Hajdú Farkas-Zoltán
  • ISBN: 978-973-88359-9-4

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>