Laptop a Zöldben

Tizenegy eklogát és egy Vendég-eclogát olvashatunk Lövétei Lázár László különös műfajú kötetében, amelyet Léstyán Csaba illusztrációi kísérnek. Az ókort idéző dialógus kedvelt témái, a szerelem és az erotika helyett az értelmiségi és az egyszerű életformák találkoznak.

A kötet főszereplője a Költő, aki a Pásztor, a Halász vagy a Vadőr mellé “heveredve” könnyed beszélgetést folytat a természetben. Az általuk használt nyelv a klasszikus fennkölt és a XXI. századi közönséges keveréke, helyenként székely zsargonnal elegyítve. Az eklogák egy-egy idézettel kezdődnek Hölderlin, Dante, Vergilius és más középkori, reneszánsz vagy klasszicista író tollából. A párbeszédeket olvasva az a benyomásunk, hogy a szereplők csak úgy “dumálgatnak”, néha felhoznak egy-egy komolyabb témát:

PÁSZTOR

Jó reggelt, Lacikám, örülök, hogy a májusi napfény

végre kicsalt a poros Tékából nyári tanyámra.


 KÖLTŐ

Májusi napfény? tőlem ugyan süthetne ezerrel,

attól én még benn ücsörögnék Vergiliusszal. 

Csakhogy az embernek nagy ritkán hobbija is van,

s úgy tudom, errefelé már szépen nyílik a nárcisz.

Lövétei Lázár László eklogái intertextuális kapcsolatban állnak Radnóti Miklós költészetével, aki Vergiliuszhoz hasonló módon tíz eklogából álló versciklust tervezett, de végül korai halála miatt szám szerint csak nyolcat írt meg. Radnóti lírájának lényege a nyugodt élet megőrzése a költészet eszközeinek segítségével, egy embertelenül elfajult világban. A Zöld világában is érezhetően uralkodó szellem az éteri békesség, egy konfliktusmentes, mondhatni paradicsomi térben találkoznak a szereplők, távol a nyüzsgő világtól.

Talán a Hatodik ecloga maradt meg a legjobban, amelyben a Költő kivételesen a Laptopjával beszélget. Ebben a részben egy minden szempontból mai helyzettel találkozunk, tudniillik, hogy túl közeli viszonyt “ápolunk” a virtuális világgal és nem tudunk elszakadni tőle a valóság nyújtotta örömök ellenére sem. A szövegben játékos humorral bontakozik ki a történet:

LAPTOP
Mért kínzol még itt, a fenyőfa tövében is engem?
Nem hiszem el, hogy unatkozol: annyi csodálnivaló van
errefelé: fű, gomba, bogár, mélyzöld mohaszőnyeg…

KÖLTŐ
Márpedig elhiheted, mert korpa közé keveredtem:
nem hagy nyugton a tetves szakmai ártalom itt se –

Léstyán Csaba illusztrációi is visszavesznek a bukolikus világ elemeiből, felerősítik a modern realista beütéseket és a fennköltség feloldásával kísérleteznek. A Zöld meghívás egy utópisztikus világba, ahol értelmiségi és egyszerű ember kölcsönösen megértik egymást úgy, hogy mindketten hátrahagyják megszokott kereteiket.

Visky Anna

Laptop a Zöldben bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Zöldtető hozzászólása:

    Olvasta valaki, milyen a könyv ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.