Bemutatták Kolozsváron a Székelyföldi Legendáriumot

A kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban mutatták be a nemrég megjelent Székelyföldi Legendárium c. gyermekkönyvet. A székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület munkája egy nagyszabású projekt részét képezi, amely a három éven keresztül összegyűjtött legendákat a könyv mellett térkép, film és turizmus segítségével idézi meg.

Gyermekek vidám nyüzsgése fogadta a látogatókat a könyvesboltban, akik kíváncsian kukkantottak bele a könyvbe, majd nagy figyelemmel kísérték a nyitómozzanatban lejátszott reklámfilmet. Ekkor már érvényesnek éreztem Fazakas Szabolcs ötletgazda későbbiekben elhangzott mondatát, miszerint a könyv saját útját járja és nagyon hamar felkelti az emberek érdeklődését.

Weghofer Erna, a Gaudeamus könyvesbolt vezetője egy pár kérdéssel vonta be a gyerekeket a könyv világába, majd Spitzer Judit újságíró olvasott fel egy legendát az óvodás-iskolás közönségnek. Megtudtuk, hogy Bárdos Réka tanító néni osztálya az elmúlt időszakban a Legendáriummal foglalkozott, így születtek a történetek hatására színesebbnél színesebb rajzok, amelyeket ajándékba hoztak el a könyvbemutatóra. Ezután a gyerekek elvonultak kézműves foglalkozásra, és a felnőtt érdeklődők kis körben beszélgettek a projektről.

Fazekas Szabolcs elmondta, hogy a Legendárium ötlete egy brüsszeli fali plakát láttán született meg, amelyről lemaradt Székelyföld, szerepelt viszont Drakula, a bukaresti Atheneum és egyéb szimbólumok, amelyek nem reprezentálják egységesen Romániát. Ennek következtében 155 legendát gyűjtöttek össze innen-onnan, ezeket Kudelász Nóbel írta át olvasható formába, Márton Erika pedig illusztrációkkal látta el. A közreműködők sorát azonban még hosszan sorolhatnánk, hiszen mintegy 100 ember vett részt eddig a munka különböző fázisaiban. Igaz lehet, hogy nem először gyűjtögetnek székely legendákat és sok hasonló tematikájú könyv megjelent már, a Legendárium-projekt viszont a legmodernebb eszközökkel népszerűsíti Székelyföld értékeit. A könyv megjelenéséig a legendákat a honlapon lehetett meghallgatni, most viszont 224 színes oldalban, figyelemfelkeltő rajzok és térkép segítségével, sőt, nemsokára majd filmben is élvezhetjük a történeteket. A továbbiakban román és angol nyelven, sőt rovásírásban is lejegyzik a könyvet, tervben van ugyanakkor pl. a kárpátaljai legendárium megjelentetése is. A projektet a www.legendarium.ro oldalon lehet nyomon követni!

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.