19. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: fókuszban az északi irodalom

Április 19-22 között zajlott a könyvfesztivál a budapesti Millenáris parkban, az északi országok erőteljes részvételével, ami a látogatókban nem bővelkedő fesztivált mégis a pezsgés irányába mozdította el. Azért is érdekes a skandináv irodalom ilyen nemű népszerűsítése, mert az elmúlt évben több esemény is északra irányította a figyelmet, köztük Thomas Tranströmer svéd író Nobel-díja, A tetovált lány c. svéd film bemutatója, vagy nem kevésbé a norvég Breivik-ügy is. A két szűk fesztivál-napom helyszíni beszámolójával jelentkezem.

A Jövő házába belépve tekintélyes kiállítás fogadta a látogatót. Tágas térben felállított polcok, amelyeken a legújabb, ugyanakkor legreprezentatívabb könyvek helyezkedtek el a fesztivál kiemelt országaiból, több nyelven. Mindjárt feltűntek Hans Christian Andersen, Ingmar Bergman vagy Liv Ullmann könyvei, de helyett kaptak Soren Kirekegaard dán filozófus művei is, vagy Andri Snaer Magnason izlandi szerző új regénye, a LoveStar is (Gondolat Kiadó). Külön polcot szenteltek az északi nyelvekből lefordított, furcsábbnál érdekesebb, érdekesebbnél furcsább gyermekkönyveknek.

A “vásártérben” a standok tekintetében többféle tömörülést véltem felfedezni. Nagyjából ugyanazon csomópontban helyezkedett el a Líra könyvek és az Alexandra stand, talán a legváltozatosabb, már-már könyvesbolt nagyságú felhozatallal. Itt általában elég nagy volt a forgalom, mivel népszerű kiadók könyveit kínálták, de tény, hogy nem túl jutányos áron. Következtek az általam “érdekes”-nek titulált kiadók standjai, ahol a legtöbb időt töltöttem el.

A Gondolat Kiadó három új könyvvel jelentkezett a fesztiválra: a már említett Andri Snaer Magnason szatirikus humorral átszőtt LoveStar c. regényével, Arnon Grunberg holland író kíméletlenül gyönyörű Tirza c. regényével és Carl Frode Tiller egyszerre tömör és áttetsző Bekerítés c. regényével. Az újdonságok köré egy beszélgetést is szerveztek péntek délután, mindhárom szerző részvételével.

Egyre feltűnőbb jelenség a Scolar Kiadó, amely már 2010-ben jelentkezett Sofi Oksanen finn író Tisztogatás c. regényével, 2011-ben a Sztálin tehenei c. regénnyel, a fesztiválra pedig megjelent a Baby Jane is. Olvasatlanul is csak ajánlani tudom a könyveket, lévén hogy a szerző a kommunizmus elnyomásának hiteles tematizálásáért megkapta Finnország legnagyobb irodalmi elismerését, a Finlandia-díjat. Ugyanitt több északi szerző is megjelent magyarul, köztük a norvég Stian Hole gyermekkönyvíró Garmann nyara c. könyve, amely a hatéves Garmann utolsó “szabad” nyarát mutatja be, modern illusztrációs megoldással.

Az Erdélyi kiadók standon az itthoni könyvek közül lehetett válogatni, a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó standján főleg az “Isten segedelmével udvaromat megépítettem…” c. művet reklámozták. Külön említést igényel azonban a Bookart Kiadó, amely a Svájci írók sorozat első három kötetével jelentkezett. A Stúdió K színházban, a Szüleink szexuális neurózisai c. svájci dráma kíséretében mutatták be a könyveket, s ezután már csak el kellett látogatni a vérpiros hátterű standhoz, hogy az impozáns design hatására alaposan bevásároljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.