Még egyszer a Székelyföldi Legendáriumról

A Székelyföldi Legendárium a Visus Kulturális Egyesület egyedi kezdeményezése Székelyföld népszerűsítésére. Puha kötésű, színes könyvről van szó, amely lépten-nyomon kapcsolatba szeretne lépni olvasójával, be szeretné őt vonni ezen mozgalmas, kiapadhatatlan mesevilágba, amelyet a tartalom nyújt. Nem csupán az izgalmas legendák miatt érdemes a könyvet kézbe venni, hanem a hozzá tartozó térkép miatt is, amelynek segítségével egy-egy településre is el tudjuk helyezni a történetet. És akkor azt még nem is említettem, hogy a legendákból nemsokára film készül, a hosszú távú tervek között pedig egy székelyföldi élménypark kiépítése is szerepel.

A bevezetőből kiderül, hogy mi ösztönözte az alkotókat a több mint 150 legenda összegyűjtésére: “A Legendárium feladata, hogy mindezt közérthetően, a mai kor követelményeinek megfelelően mutassa be a gyerekeknek, ugyanakkor arra is törekszik, hogy a felnőtteket visszacsalogassa a mesék, a csodák, az álmodozás világába.” És valóban, minden arról árulkodik, hogy Székelyföld történelme ma is érdekes, a régmúlt mítoszai egy-egy helységet személyesítenek meg a legendáriumok tragikus vagy éppen győzedelmes végkifejletével.

Az illusztrációk szokatlan képvilágot hoznak az erdélyi gyerekkönyvek sorába, mivel a rajzok elkészülés után digitalizáláson mentek keresztül. De talán a javára válik Székelyföld bemutatásának ez a túlzott realizmus, amely az egyszerű embert is képes megszólítani. A gyerekeket elvarázsolja a sok szín, ezért szívesen böngészik a könyvet.

A szimmetrikus, általában rövid terjedelmű legendákban tündérekkel, óriásokkal, sárkányokkal találkozunk. Megjelenik az egyszerű, de a nemes ember alakja is, s nem hiányzik a népmesék királyi családja sem. Olvastatják magukat a szövegek, a felnőttek persze mindig másképp értik őket, ezért kíváncsi lennék, mit mondanának a gyerekek. És amilyen gyorsasággal terjesztik a könyveket (az óvodákban-iskolákban is) egyre több székelyföldi mesével gyarapodott kis olvasó hangját halljuk majd a közeljövőben.

További információk: www.legendarium.ro

Visky Anna

Még egyszer a Székelyföldi Legendáriumról bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. gáll emma hozzászólása:

    nagyon szép, és hasznos.
    hogyan lehet hozzájutni????
    esetleg viszonteladóként is???
    üdv. Gáll Emma

  2. gáll emma hozzászólása:

    nagyon szép és hasznos!
    hogyan lehet hozzájutni?? esetleg viszonteladóként is???
    mennyi lenne az ára???
    üdv Gáll Emma

  3. Szőcs Imre hozzászólása:

    A szerző tényleg komolyan gondolja, amit az illusztrációkról ír? Remélem nem. Túlzott realizmus? Van itt valamilyen realizmus? Egyszerűen borzalmasak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.