Hit és kételkedés

Ahogy melegedik az idő, egyre jobban pezseg az élet, és egyre több újdonság lát napvilágot a könyvesboltokban is. Az egyik legfrissebb megjelenés a Koinóniánál Timothy Keller: Hit és kételkedés c. könyve találóan a Meggyőző érvek Isten mellett alcímet viseli, hiszen az apologetika (hitvédelem) eszközeivel igyekszik továbbgondolni az Istenben kételkedők gyakorta hangoztatott fenntartásait.

Miért engedi Isten a szenvedést? Miért van pokol? Igazságtalan-e az egyház? Cáfolja-e az evolúció a teremtéstörténetet? Létezik-e bűn? Rengeteg jogos kérdés vetődik fel, mikor a hitről kezdünk beszélgetni. De vajon keressük-e igazán a válaszokat, vagy a keserű kételkedéssel maradunk és kivonjuk magunkat az Istennel való kapcsolatból? Jó alkalom a továbblépésre Timothy Keller könyve, mert beszélgetésbe elegyedik a kérdezővel és egyenlő félnek tekinti olvasóját. Nem utasítja vissza az Istenhívők és intézményeik felé gyakorolt kritikát, ahogyan ez oly sokszor előfordul füstös kocsmák mélyén folytatott vitáink során. A szerző jó kiindulópontnak tekinti a kérdéseket és tulajdonképpen ezek mentén strukturálja a részeket, fejezeteket is. Az első rész A kétely ugrása címet viseli, mintegy teret engedve a cáfolatoknak, a második pedig A hit mellett szóló érvek címszó alatt az Istennel való nagyon is élhető kapcsolat hozzávalóit firtatja. Az érvelés sajátos módon megy végbe, tudniillik Keller szépirodalmi példákkal él, nagy gondolkodókat idéz és vitákat is beemel értekezéseibe, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket az értelmiségi közegben.

Timothy Keller egyébként a New York-i Redeemer gyülekezet alapító lelkésze. Mikor az örök-nyüzsgő, modern és ezzel együtt meglehetősen ateista városba került, barátai figyelmeztették, ne tápláljon hiú reményeket a templom látogatottságával kapcsolatban, hiszen ilyen körülmények között bizonyosan csődöt mond a kezdeményezés. Keller azonban nem adta fel, hitt abban, hogy a krisztusi tanítás modern üzenettel bír, és így mára már több ezer tagot számlál a gyülekezete.

Úgy tűnik Tim Keller szembemegy az árral, nem fogadja el az általánosításokat, ő maga is kételkedik a bevett struktúrákban és ezáltal újfajta párbeszéd jön létre a hitről.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.