Mit kell tudni az e-bookról?

Az e-book a hagyományos könyv elektronikusan olvasható változata, amelyet megfelelő hordozó segítségével lehet beszerezni, alacsonyabb áron. A digitális formátum az internet térnyerésének következtében vált egyre népszerűbbé, a kiadóknak pedig a nyomtatási valamint egyéb ráfordítási költségek megspórlása miatt éri meg átállni. Bizonyos könyvkategóriáknál (pl. szakkönyv) állandósult az alacsony példányszám, ezért egyre kevésbé térülnek meg a nyomtatott kiadás költségei: az ár magas lesz, a kereslet pedig alacsony. Az olvasó számára viszont kérdés, hogy bár szíves örömest fizetne kevesebbet, hajlandó-e befektetni e-book olvasóba és olvasási szokásait megváltoztatva elektronikus formában böngészni a könyvet?

Az Amazon webáruház Kindle e-book olvasó családja

Egy jó ideje folyik már az e-book-láz, de míg az előrehaladottabb angolszász piacon komolyan vetekedik a nyomtatott formátummal, Kelet-Európában várat magára a Gutenberg-galaxis következő fázisa. 2011 májusában jelentette be az Amazon webáruház, hogy e-book könyveinek forgalma a vártnál hamarabb, azaz négy évvel a Kindle hordozó piacra dobása után meghaladta a hagyományos könyvek forgalmát. Ehhez képest magyar nyelvterületen pár ezerre tehető a letölthető e-bookok száma, köztük a legtöbb klasszikus vagy kortárs mű, a legnépszerűbbek közül. Az is hozzátartozik a számadatokhoz, hogy rohamosan fejlődik a piac, egyre-másra jelennek meg az e-bookokkal párhuzamosan a hordozók is. Az Amazonon már szinte minden könyvnek van elektronikus változata, és ha nem is volna, az olvasó kérésére rövid időn belül elérhetővé teszik.

Magyar e-book webáruház

Az e-book megjelenése kétség kívül átrendezi a piaci viszonyokat, több okból kifolyólag is. Az epub formátum már egy gombnyomással létrehozható például az Apple számítógépek Pages szövegszerkesztőjében, nem szükséges hozzá különösebb hozzáértés. Az Amazonon is van lehetőség e-book formátum létrehozására és árusítására. Így gyakorlatilag bárki árusíthatja könyveit elektronikus formátumban, innentől kezdve ez már nem csak a kiadók dolga. Az e-bookok világában nincsenek kis és nagy kiadók, akik a nehézkes terjesztési rendszer hierarchiájában próbálnak egyre feljebb jutni, hanem minden kiadó egyenlő, azaz ugyanazt a leegyszerűsített elektronikus formátumot kínálja, ugyanazokon az internetes felületeken, nagyon hasonló áron. Ugyanakkor, azzal együtt, hogy az e-book ilyen könnyen létrehozható, minden egyes olvasó és minden egyes író kiadó is egyben, a piaci szereplők viszonya tehát lényegesen megváltozik. Várhatóan csökkenni fog az elérhető elektronikus könyvek minősége is, és ebben a végeláthatatlan térben a toplisták meglepően érdekes fordulatokat vehetnek: kiderül, milyen könyvet vásárolnak az emberek, ha bármit azonnal letölthetnek.

Az e-könyv jelenséget Kelet-Európában egyelőre nagyon sokan fenntartásokkal fogadják, és közelebbről megvizsgálva több minden áll a kései elfogadás hátterében. Alapvetően egy hagyományosabb közösség vagyunk, akik szívesen szívjuk magunkba a nyomdafesték összetéveszthetetlen illatát, lapozgatjuk a könyvet, gyönyörködünk a borítóban, illusztrációban. Legtöbbünk számára a könyv nem csupán betű, amely arra vár, hogy elolvassák, hanem kedves tárgy, amelyhez kötődünk, mert mi választottuk, vagy mások választották nekünk. Emiatt nem is nagyon vetődik fel a tárolás kérdése, amelyet az e-book olvasó elektronikusra egyszerűsítene.

Sokak számára áldozatot jelent tehát az e-book olvasó beszerzése, mivel egyelőre nem tekinthető olyan szükségszerű kütyünek, mint a telefon és a generációról generációra öröklött könyvtárunk mellett nehezen találunk neki helyet. A legtöbb vásárlás jelenleg hosszú távú befektetés egy szélesebb magyar nyelvű választék reményében, most azok járnak igazán jól, akiknek nem jelent gondot az angol nyelvű olvasás. Idegenkedünk attól is, hogy kizárólag erre áldozzunk, hiszen gyakorlatilag meg kell változtassuk olvasói szokásunkat: ezután elektronikusan fogjuk böngészni a könyveket.

Felteszem most már a sorok mögött rejtőző kérdést: könyvet vagy e-bookot szeretnénk inkább olvasni a jövőben?

Visky Anna

Mit kell tudni az e-bookról? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Professzore hozzászólása:

    Üdvözletem a szerzőnek!
    Az e-book angol kifejezés, nem igazán szép, de magyar megfelelője az e-könyv. Szerintem jobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.