Európai színvonalú a bukaresti Bookfest könyvvásár

Június első hétvégéjén került sor a bukaresti Bookfest könyvvásárra a Romexpo kereskedelmi központ négy nagy csarnokában, Franciaország díszvendégeskedésével. A román könyvszakma legnagyobb kiadói impozáns standok, úton-útfélen zajló könyvbemutatók és figyelemre méltó kedvezmények európai színvonalú környezetében vonultak fel, az olvasók nagy örömére.

A könyvvásárt megelőző hetek információszerzési lázában elsőre csalódás ért, ugyanis a könyvbemutatók programja csak megközelítőleg egy héttel a kezdési időpont előtt került fel a www.bookfest.ro site-ra. Újabb balkáni húzás, gondoltam magamban, ezek után ugyan mit várhatok a blokkrengetegeiről híres Bukarest könyves eseményétől? Sebaj, egyszer mindenképpen látni kell, hogy mi zajlik a kulturálisan kicsit távolinak tűnő román fővárosban, ha nem másért, azért hogy leküzdjem magamban a kíváncsiságot. Így csütörtök reggel, a vásár második napján már a Romexpo hatalmas területén fürkésztem a Bookfest csarnokait.

A Litera Kiadó standja

Meglepően pozitív hangulat fogadott a helyszínen, amely a 2011-ben meglátogatott Bolognai Nemzetközi Könyvvásárt idézte. A kereskedők tágas, színes, hívogató pavilonok polcain kínálták a grafikailag igényes kivitelezésű gyermek és felnőtt kiadványaikat, gyakran csupán 8, 10, 15 lejért. A négy csarnok bejárásához kevésnek bizonyult a két ott töltött nap, így a nagyobb vagy érdekesebb standok kínálatának áttekintése vált a legfontosabb célkitűzésemmé. A must-see listára tehát egyhamar felkerült a Humanitas labirintusszerű pavilonja, a Litera patyolatfehér polcrendszere, a Curtea Veche borítóképekkel teli kiállítótere, de a Nemira vagy a Polirom végeláthatatlan felülete is. Különleges és egyben kihagyhatatlan volt Franciaország könyveinek kiállítása az egyik csarnok hangulatosan kialakított részén, ahol borokkal és csemegékkel is kiegészült az olvasmányok sora.

A Polirom Kiadó könyvbemutatója

Ami a Bookfestre megjelent újdonságokat illeti, a legtöbb angol és francia nyelvből fordított cím volt és lényegesen kevesebb román nyelvű kiadványt gondoztak. Ez azonban érthető módon fordítottan igaz a könyvbemutatókra, ugyanis ott az alacsonyabb (utazási, ellátás stb.) költségek miatt zömében román szerzők címeit ismertették, a külföldi szerzők könyvei a reklámpanókra szorultak. A Humanitas Kiadónál bemutatták például a nemrég német nyelvterületen díjazott Mircea Cărtărescu író Ochi caprui al dragostei noastre c., könyvét, Neagu Djuvara Misterul telegramei de la Stockholm c., izgalmas párbeszédeket létrehozó könyvét és Gabriel Liiceanu Estul naivităților noastre c. interjúkötete is nagy sikernek örvendett. A Polirom Kiadó volt a másik román értékeket őrző kiadó a Marta Petreu O zi din viața mea fără durere, Aurora Liiceanu Rănile memoriei. Nucșoara și rezistența din munți vagy Tatiana Niculescu Bran În țara lui Dumnezeu címekkel. A könyvbemutatók érdekessége volt egyébként, hogy a standok között kacskaringózó folyosókon “utcafesztivál”-szerűen lehetett belebotlani egy-egy magát fennhangon ajánlgató vagy éppen dedikáló szerzőbe, sőt, a Litera Kiadónál egy srác rappel hívogatta a nézelődőket. Nem véletlen az energikus miliő, hiszen a román kultúra mégiscsak latin eredetű.

A Bookfesten a magyar szerzők nyomai is letapogathatók voltak itt-ott. A Curtea Veche Kiadó gondozta a legtöbb magyar kiadványt románul, itt jelent meg Esterházy, Nádas és Márai is, és Keszeg Ágnes is tervezett már borítót nekik. A Casa Kiadónál jelent meg Bartos Erika Bogyó és Babóca sorozata, és a Nemiránál is több könyvet Keszeg Ágnes illusztrált. Egy-egy magyar szerző neve az ismeretterjesztő vagy foglalkoztató könyveknél is felmerült.

A bukaresti könyvvásár összességében meghatározó és meglepően magas színvonalú rendezvénynek tekinthető, frissességével és leleményességével a közeljövőben akár nemzetközi hírnévre is szert tehet. Éljen az olvasás!

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.