Ajándékozz könyvet esküvőre!

Ha nyár, akkor esküvő. Ha esküvő, akkor valószínűleg szembetaláljuk magunkat az ajándék kitalálásának fejfájós perceivel. A tartalmas boríték mellé elkelne valami személyes jószág, amely kitűnik a többi közül, és ez lehet egy könyv is, tekintve hogy terjedelmes irodalma van az együttélés mikéntjeinek.

A könyv – bár esküvőre ritkábban ajándékozott tárgy – fontos tartozéka lehet úgy a nászútnak, mint a közös élet kitapasztalásainak, amely a kettesben olvasás, vagy együtt tanulás formáját is öltheti. Arcokra derűs mosolyt csaló választás Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó Nyerő páros c. könyve, amely a problémákat lehetőségnek láttató megoldásokat kínál az egyenetlenségek elsimítására. A házasság küzdelmeinek csak akkor van tétje, ha a végén mindkét fél nyertesként kerül ki. Ugyancsak Gary Chapman jegyzi a könnyedebb és igaz történetek példáin alapuló évszak-regényeket, a Tavaszi történet, Nyári szellő, Parázsló ősz és Télre tavasz c. könyveket. A praktikus, tanácsadó-jellegű könyvek helyett sokan szívesebben olvasnak el egy cselekményekben gazdag regényt, ahol a szereplőkkel azonosulva elgondolkodnak egy-egy helyzeten. A teljes sorozat odaajándékozása amellett, hogy elegáns gesztus, hosszú ideig biztosítja a közös olvasmányélményt.

Azon házasulandó pároknak, akikről tudjuk, hogy nem jutottak még hozzá Pál Ferenc népszerű A függőségtől az intimitásig c. könyvéhez, érdemes beszerezni az olvasmányt. A lelkigyakorlattal foglalkozó katolikus pap teltházas előadásait továbbgondoló mű arra mutat rá, hogy miben különbözik a meghitt kapcsolat a társfüggőségtől, illetve hol húzzuk meg a határokat az intimitás érzékeny kérdésében?

És akkor lassan eljutunk a férfi és a nő személyéhez, akikről tudjuk, hogy alkatilag más gondolkodással rendelkeznek, ezért a házasságban különböző szerep jut nekik. “A nemek harcát” hivatott összefoglalni a Mars és Vénusz sorozat, beazonosítva a különböző viselkedési formákat a párkapcsolati lét területein. John Gray író az első találkozásoktól kezdve, a mindennapi együttélésen át el egészen a gyermeknevelésig a férfi és a nő viselkedésének dekódolására koncentrál, hogy önmagukra és a másikra ismerve jobban megértsék és elfogadják egymást. Bár a borítók olcsó irodalom benyomását kelthetik, ne hagyjuk megtéveszteni magunkat, mert valóban hasznos lehet számunkra a Mars és Vénusz sorozat.

Ha könyvet ajándékoznánk, de bizonytalanok vagyunk a műfajt illetően, nem érheti csalódás az ifjú párt, ha a már-már klasszikussá vált szakácskönyvet választjuk. Ezen a területen is található igényes kivitelezésű és tartalmú könyv, mint például a Culina Mundi c. album, amely 40 különböző országból származó 60 séf ínyencségét mutatja be. Különösen ajánlott olyan párok számára, akik szeretnek utazni és más kultúrákat felfedezni! És ha már szakácskönyv, akkor Jamie Oliver egyszerűen elkészíthető és mégis szívszaggatóan finom receptjei sem maradhatnak ki. Ha tudjuk a menyasszonyról, hogy kezdő a sütés-főzés terén, nagy segítség (a férjnek is) a Jamie főzőiskolája – Tanulj meg főzni 24 óra alatt c. könyv. Ha pedig egészséges és egyben természetes konyhára esküszünk, a Jamie at home c. könyvet kell választani, amelyben a receptek mellett Jamie a saját kertjéről is ír.

Visky Anna

Ajándékozz könyvet esküvőre! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. bajszos nő hozzászólása:

    “akikről tudjuk, hogy alkatilag más gondolkodással rendelkeznek, ezért a házasságban különböző szerep jut nekik.”

    Pontosabban mire is gondoltál mondjuk azon kívül, hogy egyik nemzi a gyereket, a másik megszüli?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.