Történetek és történetmondás Detrehemtelepen

* * * * * 3 értékelés
Gyűjtemény

Történetek és történetmondás Detrehemtelepen


Keszeg Vilmos

A kötet egy mezőségi település, Detrehemtelep 20. századi narratív repertoárját teszi közzé. Két, különböző jellegű szövegbázist tartalmaz. Az egyik egy, a Mezőségen született es élt férfi hagyományból átvett, a hagyományos életformában, hagyományos módon aktivizált repertoárja. A második repertoár arra vet fényt, hogyan élte és őrizte meg emlékezetében a falu az évszázad eseményeit.
Mit csinál a mesélő ember? Azon túl, hogy mesét mond – azaz szórakoztat –, szelektál, szerkeszt, szavakat válogat, emlékezik, informál, ítélkezik, meggyőződéseit hozza a világ tudomására, mérlegel, értelmez, félelmeit, sejteseit adja tudtul, az elveszett időt, az eltűnt őseit keresi, kapcsolatot épít, igazáról igyekszik meggyőzni embertársát. E komplex feladatkörük miatt a történetek behálózzák a mindennapi életet, környezetet, életvilágot, státust teremtenek az egyén és a társadalom számára.

  • ISBN: 978-606-8178-47-9

Erdélyi Múzeum-Egyesület
http://eme.ro


ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>