Miért azok a legjobb ötletek, amelyekből hiányzik valami?

Matthew E. May az American Express bloggere, független üzleti tanácsadó és az Edit Innovation kreativitási coaching ügynökség vezetője. Fő témáiban a semmi csábító erejét, az elegáns megoldások titkait járja körül. Arra a címben is szereplő kérdésre keresi a választ, hogy miért azok a legjobb ötletek, amikből hiányzik valami?

Matthew E. May: Az elegáns megoldások nyomában. Miért azok a legjobb ötletek, amelyekből hiányzik valami? HVG Kiadó, 2011

Matthew E. May: Az elegáns megoldások nyomában. Miért azok a legjobb ötletek, amelyekből hiányzik valami? HVG Kiadó, 2011

Saját bevallása szerint a 8 éves, független tanácsadói munkaköre a Toyota amerikai főhadiszállásán megváltoztatta addigi nézeteit, sőt egész életét. Megtanulta a problémamegoldást, az egyszerű gondolkodást, a “kevesebb” hatalmát. Azt, hogy a kiélezett piaci versenyben inkább a teendők stoplistájára, mint toplistára van szükség.

Az elegáns megoldások nyomában című könyvében többek között lerántja a leplet a televíziózás történetének egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó sorozatáról, a “Maffiózók” befejező megoldásáról, feltárja a sudoku játék függőséget okozó titkát és azt, hogy miért olyan ellenállhatatlan az iPhone. Véleménye szerint az eleganciában rejlik a sikerük.

A szerző éveken át, világszerte gyűjtötte az elegáns megoldások példáit, és ezeken keresztül mutatja be annak a furcsa gondolkodásmódnak a lépéseit, miszerint az innovatív és kreatív ötletekhez elsősorban azt kell tisztázni, hogy mi az, amit feltétlenül abba kell hagyni. Olvasóit arra döbbenti rá, hogy az elegáns megoldásokból mindig hiányzik valami.

Részletesen leírja, hogy mi a hiányzó elem mechanizmusa, hogyan épül ez az elegancia alkotóelemeire, amely alkotóelemeket azonban kicsit nehézkesen körvonalazza: több vélemény ismertetése után a szimmetria, a csábítás, a csökkentés és a fenntarthatóság mellett teszi le voksát, majd mindegyiket hosszasan, szemléletes példákkal támasztja alá.

Hemzseg a könyv a izgalmasabbnál-izgalmasabb példáktól:

Jackson Pollock festőművész absztrakt expresszionizmusa nagy vitákat szül, ugyanakkor a Kék oszlopok (1952) festménye negyven millió dollárt ér. Ennek kapcsán kibontja azt a releváns kérdést: hogyan lehet rendet teremteni a káoszból az elméleti fizika és az absztrakt művészet segítségével, és ezeken túl.

Bepillanthatunk az Észak-Hollandia Drachten nyüzsgő városába, hogy hogyan működik egy fontos, forgalmas útkereszteződés (huszonkétezer jármű, több ezer kerékpáros és gyalogos forgalom naponta) ha hiányoznak a jelzőtáblák, közlekedési lámpák, az út nincs felosztva, nincs fehér festés, nincs járda, nincs semmi, ami elválasztaná a járműveket a gyalogosoktól, kerékpárosoktól és hiányoznak az elsőbbségadás hagyományos rendjének jelzései. Meglepő módon nyoma sincs forgalmi torlódásnak. Ben Hamilton-Baillie brit városvezető szerint: “a közlekedési szabályok megfosztanak bennünket a felelős viselkedés képességeitől, vagyis attól, hogy megfontoltan cselekedjünk. A nappalinkban sincs szükség »köpködni tilos« feliratra.”

A semmi csábító erejének tisztázásához az agykutatást és pszichológiát is segítségül hívja a szerző. Kiderül, hogy kíváncsiságunk intenzitása egy hiányzó információ iránt egyrészt attól függ, hogy a tudás mennyire érdekel minket. Másodszor valószínűleg kíváncsibbak vagyunk a hiányzó információra, ha úgy véljük, hogy általa közelebb jutunk a megoldáshoz. Harmadszor pedig párhuzamosan növekszik a kíváncsiság az észlelt tudással, vagyis minél többet tudunk annál többet akarunk tudni.

Tovább fejtegeti az elegancia csábító erejét, megállapítva, hogy a hiány jelenlétére van szükség, de a furfang abban áll, hogy pontosan melyik elem hiányozzon.

Az In-N-Out Burger dél-kaliforniai cég, amelynek valóságos kultusza van, hívei vallásosan odaadó fogyasztók, és a jelenség nem sokban különbözik az Apple- vagy a Starbucks-mítosztól és rajongótábortól. Képesek több órát sorban állni egy áhított duplahamburgerért, sok turista programjában szerepel, hogy valamelyik In-N-Outnál bekap valamit. Úgy tűnik, ezt az éttermet még azok is kedvelik, akik általában kerülik a gyorséttermeket. A cég kultikus jelenségének egyik oka pedig nem más, mint a “titkos étlap”.

A first direct (így, kis betűkkel!) új bank indulásra készült 1989-ben. Eleve nélkülözték a hagyományos banki infrastruktúra számos elemét, pl. nem voltak bankfiókjaik, a rendszer teljes egészében virtuális volt, és csak telefonon lehetett őket elérni. Viszont ott nem robothang fogadta az ügyfeleket, hanem hús-vér emberek ültek a telefonközpontokban, ez pedig akkoriban radikális újdonságnak számított. A következő évre hatvanezerre rúgott a firs direct ügyfélköre, 1995 végére ez a szám megtízszereződött, és azóta is nyereséges a bank. Mindez egy évtizeddel azelőtt kezdődött, hogy a virtuálisság mindennapossá vált volna. A first direkt sikertörténete folytatódik, sőt napjainkban a világháló és a mobiltelefon világában még inkább virágzik.

Személyes kedvencem a példa az ideális főnökről: Franciaországban működik egy rézötvözetből készülő autóipari alkatrészeket gyártó és tervező, fél évszázados kis cég. Közel hatszáz főt foglalkoztat, és több mint két évtizede személyzeti osztály nélkül működik, nincs szervezeti hierarchia, nincs termékfejlesztési részleg vagy beszerzési csoport, nincs blokkolóóra, beléptető kártya és vaskos kézikönyvek működési szabályzatokkal. Jean-Francois Zobrist cégvezető, saját bevallása szerint, a vállalatot a munkát végző emberek kezébe adta, ő maga az mondja, fogalma sincs, mit csinálnak az emberei, nem ért a munkájukhoz, ezért nincs értelme, hogy beleszólást kapjon. Véleménye szerint az Ő feladata csak az, hogy “fényszórója és szélvédője” legyen a vállalkozásnak. A FAVI a központosítások hazájában, Franciaországban működőképes, sőt egy érett és igen versengő ágazatban virágzik. Az alkalmazottak az ügyfeleknek dolgoznak, nem a főnöküktől kapják a fizetést, hanem saját maguktól. A FAVI-nál minden ügyfélnek “saját gyára van” és stabilan tartja nyereségességét olyan piacokon, is ahol versenytársai veszteségesek.

Matthew E. May

Matthew E. May

Aztán itt egy másik példa, ami sokunkat közelebbről is érinthet: a Sara Susanka építész által tervezett álomház (többek között a Life magazin számolt be róla 1990-ben). Az építész azzal foglalkozik, hogy a terek alakításával új élményeket adjon. Otthonunkban a térnek kell alkalmazkodnia életmódunkhoz. A több lakótér kialakítása egydimenziós gondolkodásra vall, csak a térfogatra koncentrálunk, figyelmen kívül hagyva az időt. De nála nincs a klasszikus értelemben vett előszoba, csigalépcső, nincs nappali vagy valamilyen nagyszoba, igazából ebédlő sincs. Egyetlen tágas földszinti rész tárul elénk: a konyha, étkező, nappali valahogy elválik egymástól, de nem látványosan. Hiányoznak a megszokott falak, helyettük térelemek vannak, amelyek csak sugallják a funkcionális terek különválasztását. A belmagasság és a szinteltolás folyamatosan változik, folyamatosan mozgásban tartja a szemet. Merész színek sokasága vonul fel. A helyiség fényárban úszik a sok ablak, valamit a fényvisszaverő anyagokkal bevont felületeknek köszönhetően is.

A példák olyannyira szemléletesek, hogy egyre jobban letisztul bennünk is, és kaphatunk néhány fogódzót ahhoz, hogyan használhatjuk ki saját életünkben is a szimmetria, a csábítás vagy a csökkentés szabályait. Összeállíthatjuk saját stratégiánkat, hogy mi is élhessünk az elegáns megoldások meglepő erejével.

A könyv végén pedig a negyedik kihívással is meg kell küzdenünk, ugyanis utolsó kritériumként a szerző kihangsúlyozza, hogy az elegáns megoldásunk fenntartható is kell legyen. Ezen a ponton több segítséget ad, példákkal és aprólékos magyarázatokkal juthatunk el a könyv interaktív példájához:

“Képzeletben videó-kölcsönzőnk van, amely egy nagy és sikeres országos lánc tagja. A videómagnókon nincs automatikus visszatekerési funkció, a DVD-t még nem találták fel. A nézőnek kell megnyomnia a visszapörgetés gombot. Üzletünknek épp ebből adódik a problémája: az ügyfelek egyharmada nem veszi a fáradságot, hogy visszapörgesse a szalagot, annak ellenére, hogy a szerződésben feketén-fehéren az áll, hogy mindig vissza kell tekerni. Viszont az ügyfelek panaszai többségében ebből adódnak.

Már mindent megpróbáltunk, ösztönzőket, büntetési felhívásokat ragasztottunk a videókazettákra, mindhiába. A feladat az, hogy tegyük félre a könyvet tíz percre, és gondolkozzunk el a probléma megoldásán. Van néhány kikötés, amit be kell tartanunk: mindenképpen az ügyfél feladata legyen a visszatekerés, ne az üzleté; a megoldás nem terhelheti az ügyfelet; a megvalósításnak ne legyen költségei; az ötlet legyen könnyed, ne zavarja meg az üzlet normális működését.”

Aki próbára teszi magát, könnyebben megérti ezt az egyedülálló és hathatós elvet, amiről a könyv szól, hogy ami nincs, az hatásosabb lehet, mint ami van, vagy hogy hogyan lehet minimális erőfeszítéssel maximális hatást elérni? A jóból, hogyan lesz kiváló azáltal, hogy bizonyos dolgokat kihagy az újítás során?

Az első betűtől az utolsóig izgalmas írás, bár én végigaggódtam, azt gondolva, hogy biztos csak a nagyon vakmerő és őrült mázlisták tudják így fején találni a szöget. De a végére meggyőzött, hogy ez nem véletlen, nem csak szerencse kérdése, és azt hiszem már én is besétálnék behunyt szemmel, hátrafelé abba a bizonyos Holland útkereszteződésbe.

Bányász Dorottya

Miért azok a legjobb ötletek, amelyekből hiányzik valami? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Zet Abovo hozzászólása:

  Nem kell a szalagot visszatekerni. Az ügyfél számára mindegy, hogy a filmnézés előtt, vagy utána tekeri vissza a szalagot.

 2. Bordaska hozzászólása:

  Gondolom a video kolcsonzos kerdesre nincs megoldas. Ez a hiany kesztet minket, olvasokat, hogy vegigolvassuk a konyvet.

 3. mindegy hozzászólása:

  Azért nem kell visszatekerni, mert már dvd-ket kölcsönözünk.

 4. Dorottya hozzászólása:

  Zet Abovo ráhibáztál! Az-az majdnem, mert nem mindegy ugyan, de ha filmnézés előtt kell visszatekerje akkor kénytelen és megtesz, ezért csak egy kis cetlit kell figyelmeztetésként ráragasztanunk, hogy lehet, hogy fissza kell tekerni:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.