Az alkohol ismeretlen oldala

Szabadult alkoholistákkal interjúztam egy táborban. Előtte viszont a kötelező könyvészet listáját kellett kipipálni, amely megtette a hatását. Míg az elején távol tartottam magam az alkoholizmus témájától, az átrágott könyvek és végighallgatott emberek meggyőztek: mindenki rendelkezik kisebb vagy nagyobb függőségekkel, melyeknek tudatában feladatunkká válik önmagunk fejlesztése.

Több mint tízéves könyvek is előkerültek a raktárból alkoholizmus témában. Elavult borítók, elfelejtett szerzők. Igaz, hogy a téma a tabu határait súrolja, de ennek ellenére sem túl népszerű, egyenesen érdektelennek tűnhet, hiszen inni jó, és ezt nem kell sokat feszegetni.

Belemerülök az olvasásba, és mindjárt el is szégyellem magam. Érdekesebbnél érdekesebb információkat tudok meg az alkoholizmusról, és lassan fény derül ennek a társadalmi problémának a mélyen destruktív voltára is. És arra, hogy tulajdonképpen mennyire érintett vagyok. Ismerek ilyen embereket, de nem értem meg őket, sőt, egyenesen lenézem őket, és tartom a kötelező távolságot. Pedig az Alkoholizmus – betegség, pirít rám a könyv, sokan nem is tehetnek róla, hogy elsodródnak, elvisz a társaság, vagy beletaszít a család. Talán, hogyha elkezdenénk úgy gondolkozni, hogy egy egészséges társadalomhoz a másik ember integritása is szükséges, tudatosabban viszonyulnánk az alkoholizmus kérdéséhez.

Eberhard Rieth könyve ismertető füzetecskéhez hasonló információkat tartalmaz, inkább kézikönyvként működik, amelyből megtudjuk, hogy mikortól számít alkoholizmusnak a gyakori ivás, létezik szintivó és zugivó, valamint azt is, hogy van lehetőség a gyógyulásra. Emellett humoros illusztrációkat is tartalmaz a könyv, amelyek az alkohol hatását, a delíriumok alatti állapotváltozást szemléltetik.

A következő kötelező olvasmányom Hans Klein: Alkoholfüggőség, családgondozás. Ebből a könyvből az derül ki, mennyire tönkremegy a család egy alkoholista mellett. Úgynevezett társfüggőség alakul ki, amely azt jelenti, hogy az alkoholistát körülvevő emberek belefásulnak a megmentő szerepébe, kisgyerekként kezelik, ellenőrzik az alkoholistát és ezáltal megnehezítik annak szabadulni vágyását. Egy ilyen helyzetben számtalanszor felvetődik, sőt meg is történik a válás, mert elviselhetetlenné válik a veszekedés, békétlenség és az állandó szorongás. Ez a könyv tulajdonképpen családtagok és terapeuták között zajló dialógusokat tartalmaz, és minden párbeszéd a problémára irányuló címet kap, mint például: Gondolja hogy még lehet segíteni a férjemen?, Gyermekeink teljesen elutasítják az apjukat, Hagyjam, hogy a feleségem tovább igyon?

A beszélgetések a rehabilitáció utáni időszak problémáit is feldolgozzák, mint például: A férjem visszaesett, megint iszik!, Nem tudok úgy tenni, mintha mi sem történt volna, Teljesen megromlott a szexuális kapcsolatunk. A terapeuta szakszerű magatartásán keresztül reményt ad a családtagoknak azáltal, hogy bátorít a következő lépés megtételére.

Szűcs Teri Mi az, hogy csodálatos? c. könyvét régebben olvastam fel egy olyan lánynak, aki maga is alkoholproblémákkal küszködik. Ez a könyv annyira jó, hogy képtelenség belőle bármelyik üzletben is kapni: mindenhol elfogyott. Tudtam, hogy találkozni fogok az igaz történetek szereplőivel, akik nevesítve, bátran vállalják, hogy min mentek keresztül az alkohol miatt, ezért is vettem elő újra a könyvet. Ezek a családok valóban csodaként élték meg, hogy egykor lezüllött, tönkrement alkoholista családtagjuk új emberként jön vissza a terápiáról, és változtatni szeretne kapcsolatain. Több év küzdelme bontakozik ki a történetekben, de a legjobban az emberek őszintesége, a hitelesség üt szíven, az, hogy az ürességgel teli, sokszor halálközeli élmény következtében mennyire újraértékelődik az élet.

Az alkoholizmus mellett beszélnek még játékfüggőségről, kapcsolatfüggőségről, internetfüggőségről, munkafüggőségről is, amelyek csíráiban vagy hajlam szinten nagyon sok emberben megtalálhatók. A kulcs az, – mondják több ízben is a szenvedélybetegségekből szabadult interjúalanyaim -, hogy ismerd meg önmagad és tanuld meg a megfelelő eszközökkel kezelni a problémáidat.

Eberhard Rieth: Az alkoholizmus – betegség? Kolozsvár, Koinónia, 2001.

Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás. Kolozsvár, Koinónia, 2001.

Szűcs Teri: Mi az, hogy csodálatos? Kolozsvár, Koinónia, 2001.

Visky Anna

Az alkohol ismeretlen oldala bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Gombola Andras hozzászólása:

  Kedves Anna!
  Szegyen van bennem, mert nagyon leneztem ezeket a szanalmas alkesz embereket! Hogy lehet igy elni? Gusztustalan! ” ezt te valasztottad”! Gondoltam, amig egyszercsak leestem a magas lorol es egy pillanat alat(tobb
  eves piazas,bulizas,drogozas,orgiazasok utan) ossze tort az egoista onelegult vilagom! 15 honap MagyarOzdi terapia utan kimerem jelenteni, hogy eletemben ott bent a “kaptarban” talalkoztam a szamomra leg ertekesebb emberekkel! Megerte dolgozni es ujra felepiteni onmagam!
  De abban a kozossegben, SZERETTETBEN tudtam csak epitkezni!
  Hozzatartozok?
  Nehez eset! Minden csaladban mas es mas! De azt tudom, hogy nekem az segittet, hogy mar szuleim is kitettek a hazbol! Akkor rossz volt, de most mar koszonom! Nem volt tobb jatszma, es mar nem volt kivel sakkozak. ENGED EL! Drasztikusnak tunik de nem az! Mely godorben voltam,
  de nem kell mindenkinek odaig sulyedni! Enged el es kezdj el IMATKOZNI! Nekem bejott! Koszonom Bonus Pasztor!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.