A kétely meg a hiába: bemutatták Vida Gábor új kötetét

Ha az írónak volt már olyan élettapasztalata, hogy magasról zuhant, szembement a medvével vagy éppen aludt a szabad ég alatt, meg tudja írni hitelesen a történetet. De mit tesz olyankor, ha nem ment keresztül mindezeken? A nyelv sok mindent pótol, elhiszed azt is, amit amúgy nem hinnél el, válaszolt Vida Gábor A kétely meg a hiába című, hatodik kötetének könyvbemutatóján.

A Jelenetek egy erdélyi filmből című novella felolvasásával vette kezdetét a könyvvel kapcsolatos beszélgetés Vida Gábor és Selyem Zsuzsa közreműködésével a Gaudeamus könyvesboltban. Kiderült, hogy ez a novella 6 évvel ezelőtt íródott és több írás is született mellé az évek során, ameddig összeállt A kétely meg a hiába című kötet, immár a hatodik a sorban. Van viszont egy folyamatos kapcsolódás a film és a próza között, mivel Vida Gábor első könyve is tartalmaz egy Búcsú a filmtől című novellát. A filmre apellálás Vida Gábor kolozsvári éveire vezethető vissza, amelyek olyannyira eseménydúsnak bizonyultak, hogy rögzíteni kellett volna, de mivel erre nem volt lehetőség, a próza maradt. Annak ellenére, hogy megvalósulatlanságánál fogva a film egy elérhetetlen kifejezési nyelv lett, azért a próza is kemény formai és nyelvi kérdésekkel kecsegtet. A nyelv sok mindent pótol.

A szerző nem csak átélt dolgokról írt legújabb kötetében, hanem olyanokról is, amelyekben soha nem lehet része. A felolvasott novellában egy női narrátort szólaltat meg első szám, első személyben. Igaz ugyan, hogy ez az elbeszélő férfiasabb, mint az “igazi nők”, mégis meglepő hitelességgel számol be például arról, hogy mi történik benne, mikor átölelik. Néha csak ámulok a szövegen – vallja a beszélgetés közepette Selyem Zsuzsa.

Vida Gábor szerint nehéz volt belevágni a női narrátor projektbe, de a megírás folyamatában az író megtanul dolgokat, elhiszi azt is, amit amúgy nem hinne el.

A kétely meg a hiába című kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg, öt év után ez a szerző első kötete.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.