A Kárpát-medencébe is megérkezik a „magyar Trainspotting”

Folytatódik Kubiszyn Viktor Drognapló című regényének körútja, ezúttal a Kárpát-medencében. A nagy sikerű tavaszi könyvbemutató-körút után, a nyári fesztiválokon túl október végétől Erdélyt, Felvidéket, Vajdaságot, Csehországot és Kárpátalját veszi célba a Drognapló.

Kubiszyn Viktor kíméletlenül őszinte és hatásos műve egy 16 évig tartó, elhúzott drogfüggőség története, annak minden lelki, szellemi, egzisztenciális és fiziológiai vonatkozásával együtt. A könyv végigköveti, hogyan lesz az ember drogoktól szabadulni akaró, ám többször is visszaeső függő. A szlengektől a kábítószerlistákig mindenbe bevezeti az olvasót különös részletességgel, és teszi mindezt drámaian és húsba markolóan.


A Drognaplót sokan emlegették a „magyar Trainspottingként”, ám Irvine Welsh kultregényével ellentétben Kubiszyn saját élményei alapján írja le a kábítószerek hatását az emberre, kapcsolatainak alakulására, és ennek szépirodalmi visszatükröződése a Drognapló. Bemutatja a függőség kialakulásának rémséges egyéni és társas útját, a visszaesésekkel szabdalt pokoljárást, s végül a tisztává válás gyötrelmeit és eredményeit. 

Az őszi körút elsősorban az iskolákban tartandó előadásokra, a megelőzésre és az ártalomcsökkentésre fókuszál, célja, hogy a regényen keresztül, illetve annak ürügyén a szerző és a megjelentek kötetlenül beszélgethessenek a szenvedélybetegség problémájáról, folyamatáról és az attól való megszabadulásról. Ugyanakkor, ahogy eddig is, lesznek “tanármentes”, nyilvános irodalmi események is.

A prevenciós-irodalmi témájú beszélgetések kiterjesztése azért is lényeges, mert a határokon nem áll meg a drogprobléma. Épp ezért a kétoldalú párbeszéd ebben a témában mindenhol szükséges és fontos. A beszélgetések adta tapasztalat sem egysíkú, hiszen ahogy a szerző gazdagítja a hallgatóság ismereteit, úgy ők is aktív részeseivé válhatnak egy olyan eszmecserének, amelynek megléte és fenntartása fontos lenne egy olyan társadalomban, ahol a mértéktelen fogyasztás helyett a döntésbeli és használatbeli tudatosság lenne az érték. A cél továbbra is az őszinte kommunikáció a függőség témájáról és a fogyasztás lehetséges veszélyeiről.

A körút programja:
Torda, Jósika Miklós Elméleti Líceum – Október 24.
Marosvásárhely, G Café, 10. Látó Irodalmi Játékok – Október 24.
Marosvásárhely, Bolyai Farkas Elméleti Líceum – Október 25.
Székelyudvarhely, Tamási Áron Gimnázium – Október 26.

Szakmai partnerek: Litera.hu, Kék Pont Alapítvány, Magyar Református Egyház – KIMM Drogterápiás Otthona

Veres Szilárd

A Kárpát-medencébe is megérkezik a „magyar Trainspotting” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. anna hozzászólása:

    Kolozsvárra miért nem jön?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.