Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár a kulisszák mögül

Nemsokára a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár 18. kiadását köszönthetjük, de ezúttal új köntösben. Merthogy ebben az évben igazi reklámhadjárat övezi a könyvnapokat: van már honlap, Facebook, trailer és online jegyvásárlási lehetőség is. Ha eddig nem volt egyértelmű, ezután kétség nem fér hozzá: a mi egyetlen nagyszabású erdélyi könyvvásárunk színvonalas rendezvénnyé nőtte ki magát, büszkék lehetünk a kisebbségi kulturális életre.

Aki erdélyi és szereti a könyvet, biztosan megfordult már a vásárhelyi vásáron. Ez a látogató viszont azt is megtapasztalhatta, hogy ennyi év után a rendezvény szervezése változtatást, újragondolást igényel. Bár eleinte a színház jó helyszínnek tűnt, idővel olyannyira sokan kezdték látogatni a standokat, hogy könyökölve lehetett csak végigjárni a teret. A vásár hangulatát gazdagító könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, dedikálások csakhamar a színház felújításának áldozatai lettek, ezért az ügyesebb kiadók alternatív közönségtalálkozókkal is próbálkoztak: a kreatívabbak a stand körül “osztották” az irodalmat, a merészek a Bernády György Alapítványnál béreltek helyszínt. Mikor lassan a büfé is kiszivárgott a földszintről és a hangosbemondó is egyre csendesebben hívogatott, mielőtt a “provinciális” szót kimondtuk volna, megjelent a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, mintegy, aki tudta mikor kell. Mert ők bevallottan hozzájárulnak “városuk néha a sekélyesség felé hajló kulturális életének minőségibbé, szebbé, mozgalmasabbá tételéhez” és pontosan erre a változásra volt szüksége a vásárnak is.

Szerettük úgy is, ahogy volt, mindenképp szerettük, de idén fogjuk szeretni a legjobban. S akkor kezdhetjük sorolni hogy miért?

A színvonalas, újdonságokat bemutató honlapért.

A trailerben felbukkanó, pösze kisfiúért

Az Alma együttes koncertjéért.
Vagy csak azért az egyszerű gyakorlati újításért, hogy online is lehet jegyet vásárolni.

A következtetés egyszerű: ott kell lenni november 15-17. között Vásárhelyen.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.