Irodalom és foci

“Történetek. Napok. Egy csapat. Szívek mellkason belül és azon túl. Évszakok. Együtt kelünk, együtt halunk. Izzadunk, futunk, magozunk. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. Egy futballcsapat” – röviden ezzel a kivonattal lehetne összefoglalni Dimény Lóránt Tizenegy c., a Bookart Kiadónál megjelent kötetét, amelyben a kilencvenes évekbeli marosvásárhelyi lakótelepi élettörténetek kapnak formát.

Dimény Lóránt kötete egy külvárosi, harmincas-negyvenes éveiben járó férfi hétköznapjaiba enged betekintést, aki megkeresi a “tizenegy”-et, azt a focicsapatot, akikkel a rendszerváltást követően játszott. A kötet első részében a szereplőket ismerjük meg, románokat (Ghicu), magyarokat (Sántha Ferenc), vagy éppen kevert nemzetiségűeket (Kálmán Mircea, Székely Ioan Árpád), a második részben pedig, amely “Az élet” címet viseli, az együtt töltött idő, a felkészülés kap hangsúlyos szerepet, hogy aztán a végén a csapat megütközzön az “istenekkel”.

Szürke világ ez, a leszegényedett lakótelepek jól ismert tartozékaival: kocsmával, autószerelő műhellyel, állattokkal, és a különböző kétes figurákat összehozó Grunddal, a focipályával. A könyvben marosvásárhelyi helyszínek is felsejlenek, mint például a Bolyai tér és a Pandúrok út is. A Tizenegy szereplői feketén üzletelnek, hirtelen felszívódnak, majd megint megjelennek, hogy aztán a focicsapatban, mint valami szent bandában, folytassák az ügyleteiket. Bár a szereplők nevei teljes mértékben a képzelet szüleményei, azért személyiségük tekintetében a valóságból táplálkoznak és jellegzetesen vásárhelyi figurák.

Nem az első focis könyv ez, de talán az első igazi erdélyi focis könyv. Saját bevallása szerint a szerző nem a tematikára élezte ki a könyvet, bár számított ennek kihatására. Nem is szentelt különösebb figyelmet a foci-irodalom felkutatásának, mielőtt írni kezdett volna, őt Bodor Ádám, Kukorelly Endre, Garaczy László inspirálta, időnként pedig a Kell egy csapat c., Sándor Pál által rendezett film villant fel a fejében.

Az irodalom minden: ez alól a foci sem kivétel – vallja Dimény Lóránt.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.