Gyerekkönyvek karácsonyi ajánlója

Sokféle tárgy kerül az ajándéklistára karácsony közeledtével, de minden évben “must-have” a könyv. Ennek valószínűleg egészen pragmatikus oka is van: a karácsonyi vakációban végre van időnk olvasni, vagy gyermekünkkel hosszasabban mesét faragni, mert lecsengett a “mindenki mindent most és azonnal akar” időszak. Az sem kétséges, hogy a karácsony jó alkalom arra, hogy megajándékozzuk gyermekünket azokkal a könyvekkel, amelyekre hosszú ideje áhítozott. No, de mi az, ami a 2012-es termés közül értékes és tartalmas olvasmány? A gyerek és felnőtt könyveknek külön bejegyzést szántunk, mivel mindkét kategória igen terjedelmes. Elsőként következzen tehát a gyermekkönyvajánló.

Az erdélyi kiadók által megjelentetett gyermekkönyvek száma az idei évben csökkent, ezért az érdekesebb könyvek közül csupán ötöt sorolok fel, három verseskötetet és két meséskönyvet. Ha szívesen tanítjuk gyermekünket verseken keresztül népi ritmusokra, Markó Béla Hasra esett a Maros c., Bookart Kiadónál megjelent könyvét válasszuk. Markó erdélyi helységekkel, szokásokkal, mondásokkal játszik el soraiban, az oldalakat pedig Jánosi Andrea kékes-barnás illusztrációi díszítik.

Lövétei a Lázár-kert marosvásárhelyi bemutatóján

Harmadszor jelenik meg lapozó a Gutenberg Kiadónál, Lövetéi Lázár László Lázár-kert c. versét adták ki Damó István rajzaival. Minden oldalon egy-egy, a Lázár-kertben tartózkodó figura szólal meg a mondóka nyelvén, 4 sorban, a 2-6 éves gyerekek bizonyára ujjonganak majd a versek ritmusosságától.

A következő verseskötet a Szép könyv-díjas Balázs Imre József Blanka birodalma c., amelyben a Hanna-hinta c., első verseskötet óta még kerekebbek a versek. A József Attila-díjas költő Keszeg Ágnes rajzain keresztül a gyerekszobába kalauzol, ahol lovacskák, balerinák, griff madarak, állatkák, de fitnesz-cuccok is vannak – ez a varázslatos Blanka birodalma.

Gergely Edó

A két meséskönyv egyike Gergely Edótól származik, aki a Transindexes Holt Költő rovata mellett idén két kötettel is jelentkezik, az Ábelnél, illetve a Koinónia Kiadónál. A Monyómesék az első meseregénye. A monyók nagyon is szerethető lények, akiknek az emberekkel párhuzamosan megvan a saját életük: születnek, ismerkednek, házasodnak, öregszenek… Kürti Andrea aprólékos, egyedi rajzai keltik életre a meséket.

A Mentor Kiadónál a Căbuz Andrea illusztrációival díszített Fülöpke beszámolói c. meséskönyv érdemel figyelmet, Fodor Sándor tollából. A szerző derűre hangoló, humoros elbeszéléséből kiderül, milyennek látja a gyerek a felnőttet…

A magyarországi, igényesebbnél igényesebb gyermekkönyvkiadók tengerében különösen nehéz tájékozódni, ezért ötletes ajánlókra törekszik a Pagony és a www.gyermekirodalom.hu is. A karacsony.pagony.hu oldalon egy jelzővel (ábrándos, füllentős, kelekótya, finom) ellátott ajándékcsomagból kattintásra ugrálnak ki a könyvek és közben kor szerinti fogózókat is adnak a szerkesztők. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet honlapján december 23-ig lehet szavazni az idei év TOP 100 gyermekkönyvére, ez a felhívás is egyfajta tájékozódást nyújt a színes borítók között.

A magyarországi kiadók könyvei közül is kiemelnék azért pár címet, amelyekkel itt-ott találkoztam, és valamiért felhívták magukra a figyelmet. Szabó T. Anna Tatok-tatok c. verseskötete a Magvető Kiadónál jelent meg, amely egészen gyerekcipőben jár a gyermekkönyvek kiadásában. A gyerekcipő viszont kényelmesnek tűnik mikor Szabó T. Anna ritmusait dobbantják a legkisebbek, és Kárpáti Tibor illusztrációi is csiklintják a lábujjakat. Ha már a nevetésnél tartunk, akkor időzzünk el egy kicsit a Kacagtató c., Kolibri kiadó által megjelentett kötetnél, amelyre Maros Krisztina rajzai hívják fel a figyelmet. A legnépszerűbb állatokhoz kapcsolódó hangutánzókat gyűjtött össze Groh Ilona, a ringató-foglalkoztatások elindítója. A Kolibri-könyvek is 2012-ben láttak napvilágot és elég hamar megtalálták a helyüket az olvasók kezében.

A Focisták kézikönyve kisebb gyerekeknek magyarázza el a foci fortélyait, nem mellőzve a történeti szálat sem, amely feloldja, érthetőbbé teszi Baranyai András egész oldalas, rajzfilmszerű illusztrációit.

És végül, de nem utolsó sorban a meleg hangú Máté Angi Az emlékfoltozók c. könyvét ajánlom (ugyancsak Magvető Kiadó). Gyerek vagy felnőtt könyv, nem tudom, talán mindkettő, ami biztos, hogy minden szó a lélek mélyéig hatol, s ebben Rofusz Kinga lírai illusztrációi is jócskán segítenek.

Visky Anna

Gyerekkönyvek karácsonyi ajánlója bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Angi hozzászólása:

  köszönöm, Anna!

 2. pászti hozzászólása:

  riszpekt az erdélyi magyar gyerekkönyv-szcénának!

 3. Sebi ENIKŐ hozzászólása:

  Nagyon szépen köszönöm a részletes bemutatást, ez nekem személy szerint nagyon hasznos , és épp jókor jött. Továbbra is várom az efféle beszámolókat, mindig el fogom olvasni. Tistelettel Sebi Enikő

 4. szabó csongor hozzászólása:

  Bravó! Szép munka Anna, gratulálok és mint te azt már tudod , nemcsak gratulálok, hanem vásárolok is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.