Felülírjuk Mátyás királyt

Mihály vajda halála, Baba Novac viselt dolgai, a Kazinczy család és a Krajnik család kapcsolata, Erzsébetek boldogtalansága, Fatia Negra és Nopcsa László Hunyad megyei főispán kapcsolata – avagy olyan történetek, amelyek a történelemkönyvben nincsenek meg: ezekről szól Krajnik Nagy Károly Felülírjuk Mátyást című kötete, amelyet 2012. december 11-én mutattak be a Reményik Sándor Galériában. Az est moderátora, Benkő Levente újságíró irigy volt – saját bevallása szerint, mert a szerzőnek van ideje olyan eseményeknek, történeteknek utánanézni, amire a futóbolond mezei újságírónak nincs lehetősége. Benkő szerint ennek a könyvnek kisegítőanyagként ott kell lennie minden középiskolásnak a könyvespolcán, de még jobb, ha az olvasólámpája alatt tartja.

Krajnik Nagy Károly

Krajnik Nagy Károly


Néhány példa az esszékből, amelyek a sajtóban itt-ott megjelentek: Boldogságkereső Erzsébetek. Sissi királyné, Ferenc Jószsef felesége, és Károly román király felesége. Mind a kettejüknek boldogtalan volt a családi élete, így hát a versíráshoz fordultak: Károly román király felesége például Carmen Silva álnéven publikált.

Jókai Mór, a hamis tanú. A szegény gazdagokat egy élő személy inspirálta, Nopcsa László Hunyad megyei főispán. Jókai, miután összegyűjtötte a történeteket, elkezdte a regényt részletekben leközölni. Az emberek elkezdték a történeteket összepárosítani, ami a főispánnak nem tetszett, így hát, néhány szép szó és egy tarsolyban lapuló pisztollyal meglátogatta Jókait, akivel megígértette, hogy gyorsan befejezi a regényt, és utána kijelenti, hogy a regényben szereplő személynek semmi köze hozzá. Jókai részben teljesítette az ígéretet. A regényt kurtán-furcsán befejezte, de az nem jelent meg, hogy nem a főispánról szólnak a történetek. Sokkal később került erre sor, amikor Jókai megjelentette, hogy a történethez élő személy nem kapcsolódik. A történet humora, hogy amikor ez megjelent Nopcsa László már néhány napja halott volt.

A vetítés miatt az est jellegzetessége a villanykapcsolgatás volt. A lekapcsolás könnyebben ment, a fény visszakapcsolása viszont általában csak a harmadik-negyedik próbálkozásra sikerült.

I. Mihály király és a magyar osztálytárs. Mert Mihály királynak volt egy magyar nemzetiségű osztálytársa is. Kovács Iván édesapja a marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója volt az államosításig. A poén nem ez, hanem az, hogy róla, a kiebrudált Kovács Benedekről mintázták meg a marosvásárhelyi Bolyai szobor egyik alakját, Bolyai Farkast.

Királyfi a zebrán. Van ugyanis egy kép, amelyen Habsburg Ottó (a királyfi) Kolozsvár központjában, a Bánffy palota előtt megy át az átjárón. És ez lett volna a cím is, de a királyfitól is kellett volna engedély, hogy a kép a címlapra kerüljön, az meg nem jött össze. A cím végül “Felülírjuk Mátyás királyt” lett, mivel Kolozsváron ennél jobb hívó szó nem akad. Mátyás király kapcsán a szerző végigvezette a hallgatóságot az összes táblán, ami Mátyás király szoborcsoportjának a talapzatára felkerült.

Kiss Gábor

Felülírjuk Mátyás királyt bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagy László hozzászólása:

    Tisztelt szerző úr!
    Örömömre szolgálna, ha valami új adalékot közölne Nopcsa László versus FatiaNegra kapcsolatról. Ugyanis eddig senki nem tudja pontosan. Aki azt állítja hazudik. Tételes bizonyításra várunk, ha már belefogott. ez inkább reklám, gondolom valahonnan pénzt is kap érte. Túl olcsó munka.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.