Pulton innen vagy pulton túl?


Erdélyi Híradó Kiadó, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy, 2012

Erdélyi Híradó Kiadó, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy, 2012

Pulton innen marad Vass Ákos Lajos, vagy eljut a pulton túlig? A könyv címe beletrafál a verseskötet olvasása közben minduntalan visszaköszönő kérdésbe: van-e valami a jól kigondolt marketingfogás mögött, mely szerint a szerző egyben a kolozsvári Bulgakov kávézó pultosa, vagy nem több ez egy “guy next door” próbálkozásainál?


A verseskötet borítója egyhamar szimpátiát vált ki az olvasóból, hiszen maga a szerző mosolyog ránk szendén, míg a hátsó oldalon a meztelen felsőteste tárulkozik elénk. Milyen kedves, hogy így felvállalja magát és a verseit a Bulgakov pultosa, mindenféle titokzatosság, költői homály nélkül! Marketingfogásnak nem rossz, no meg Szentes Zágon is hozzásegít egy kicsit a hatáshoz a magyar kártya-szerű fotókollázsos megoldással.


A kötet tartalmától viszont ennél többet várnánk, ha még várhatunk. Ugyanis a költészet valahogy népszerűségét vesztette a prózarengeteg mellett, és kontextuálisan lett érdekes (pl. slam poetry, megzenésített vers), ezért a versművelők számára most az a kihívás, hogy “eladhatóvá”, “fogyaszthatóvá” tegyék soraikat a maguk egyszerűségében. Sok a költő(jelölt), kevés az olvasó. Felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán mitől jó egy vers? Miért olvassunk verset? Több kell annál, mintsem a művélődés indíttatása, valamit kapnunk kell, legyen az egy új gondolat vagy a felszabadító humor. Nem egészen egyértelműek a válaszok, minthogy mindig új megközelítésben látjuk ezeket a kérdéseket.


S hogy mit kapunk Vass Ákos verseitől? Egy kocsmai beszélgetést. A Pulton innen, pulton túl című versben ki is mondja a szerző: “egy kocsma lett az otthonom” és e körül forog nagyrészt minden szituáció. A versek olvasása során az az érzésünk támad, hogy a szerzővel egy asztalnál üldögélünk és témázunk. Nem egy rossz beszélgetés ez, csak olyan átlagos. S ezután gondolom az első bekezdésben feltett kérdésre is megvan a válasz.


Visky Anna

Pulton innen vagy pulton túl? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. BSZZSOLT hozzászólása:

    gerincen innen, gerincen túl. Ha jön az árvíz, lesz amivel tölteni a gátat…, csak hamar elázik.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>