Könyves toplista-mustra, azaz mit (nem) olvastunk 2012-ben?

Vitatható a toplisták haszna, igazi relevanciája az olvasók körében, tekintve hogy tematikában és műfajban is valóságos egyveleg jöhet létre. S mint tudjuk, a legnépszerűbb könyvek, azaz bestsellerek, nem minden esetben tükrözik az értékes olvasmányok csúcsát, sőt, gyakorta elkedvetlenítenek… A toplisták arra jók, hogy meglepjenek egy-egy jó cím váratlan népszerűségével és reményt adjanak, hogy manapság nem csak a romantikát és a kulináriát veszik az emberek. Az igazán jó könyveket talán nem is lehet sorrendbe állítani, összehasonlítani; ezzel a szkepszissel történik a következőben a 2012-es toplisták mustrája:

A legfrissebb ilyen örvendetes hír Szabó Róbert Csaba Fekete Dácia 6. helyezése a port.hu 40-es toplistájában. Nemcsak hogy brutálisan jók a Libri Kiadónál napvilágot látott rémtörténetek, de méghozzá erdélyiek is: itteni legendákból, pletykákból, emlékekből születtek. A “szubjektív szerkesztő” által összeállított listán leginkább szépirodalmi művek szerepelnek, ezek között az első Győrffy Ákos Haza c., Magvető Kiadónál megjelent könyve, ezt követi a Kalligram Kiadónál megjelent Thomas Bernhard Egy innsbrucki kereskedőfiú bűne c. kötete, majd ugyancsak a Magvető Kiadó által gondozott Rubin Szilárd Aprószentek c. könyve. Szerepel még a listán Lackfi János, Herta Müller, Finy Petra, Ludmila Ulickaja stb.

Összesítve tehát:

1. Győrffy Ákos: Haza (Magvető Kiadó)
2. Thomas Bernhard: Egy innsbrucki kereskedőfiú bűne (Kalligram Kiadó)
3. Rubin Szilárd: Aprószentek (Magvető Kiadó)

(…)

6. Szabó Róbert Csaba: Fekete Dácia (Libri Kiadó)

A Bookline top 100-ába nagyon sok féle-fajta cím került be. Meghatároztak még különböző kategóriájú 50-es listákat is (szépirodalom, ismeretterjesztő, szórakoztató és gyerek). Az összesített listán sajnos az Ulpius-ház szórakoztató irodalma van a dobogón, azaz A szürke ötven árnyalata és A sötét ötven árnyalata az első és második helyeken, a bronzot pedig Ken Follet: A megfagyott világ c. könyve kapta. A lista az eladási mutatók szerint lett összeállítva. Megfigyelhető ugyanakkor egyfajta pszichológiai érdeklődés a vásárlókon, ugyanis többször fordulnak elő a Kulcslyuk Kiadó hasonló témájú könyvei, ezek közül is leginkább a szülő-gyerek kapcsolatot körüljáró kiadványok. A lista ötödik helyén áll Kádár Annamária Mesepszichológia – Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban c., a megjelenése óta töretlenül nagy népszerűségnek örvendő könyve. Még mindig népszerűek továbbá a Bogyó és Babóca könyvek, egy-két klasszikus szerző, mint Lázár Ervin vagy Fazekas Anna, de egyébként nagyon sok könyv sajnos említésre sem méltó. Röviden:

1. E. L. James: A szürke ötven árnyalata (Ulpius ház)
2. E. L. James: A sötét ötven árnyalata (Ulpius ház)
3. Ken Follet: A megfagyott világ (Gabó Kiadó)

Az alexandra.hu-n is hasonló az állás, az ötven árnyalat (a sorozatban több könyv található) a dobogó mindhárom fokát elfoglalja, ezen kívül a toplistában megjelennek az Alexandra Kiadó könyvei, amelyek a Bookline-on nem kaphatók meg. Közel jár a dobogóhoz – mint ahogyan az előző sorrend esetében is -, Vámos Miklós Európa Könyvkiadónál megjelent Szitakötő – Nemzedékünk regénye c. könyve.

A Librinél sem különb a helyzet, azzal a megjegyzéssel, hogy itt a 4. helyre felkúszik J. K. Rowling első felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés, amely a Gabó Könyvkiadónál látott napvilágot.

A gyermekirodalom.hu olvasói szavazatok alapján állította össze a top 100 gyerekkönyvek listáját. Balázs Imre József elbűvölő Blanka birodalma c. gyermekverses kötete a 7. helyen végzett, valamint Máté Angi, a Kapitány és Narancshal (Magvető Kiadó) c. meséskönyve a 10. helyen. Listásan:

1. Kacagtató 1.
2. Macskaút
3. Mirka
4. A rettegő fogorvos
5. Ringató
6. Findusz elköltözik
7. Blanka birodalma
8. Pom Pom meséi
9. Aprótörpe indiánok
10. Kapitány és Narancshal

Két bónusz toplistát ajánlok a végére, a New York Times szerkesztők által kiválogatott 10 kedvenc könyvét, valamint a 2012-ben a grafikusok által leginkább kedvelt 19 könyvborítót.

Visky Anna

Könyves toplista-mustra, azaz mit (nem) olvastunk 2012-ben? bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Kovács Judit hozzászólása:

    Sziasztok!
    A gyermekirodalmi toplista 100 kötetes közönségszavazatát a Kacagtató nyerte. A portálon a 100 résztvevő könyvet ABC sorrendben olvasható, nem helyezés szerint, mivel számmal kezdődik a cím az ABC-t az említett kötet nyitja, utána jön az A betű. Az alábbi linken látható a tényleges rangsor. A végére már csak 10 könyv maradt a listán.: http://www.ranker.com/list/v-and-aacute_logat-and-aacute_s-2012-gyerekk-and-ouml_nyveib_l-v1/csillam_rias_ndor
    Üdvözlettel: Judit

  2. Egy olvasó hozzászólása:

    A TOP100- NEM A VÉGEREDMÉNY! Csak betűrendbe sorolták a “kedves” szerkesztők. A szavazásról hallgatnak…

  3. Polyák Krisztina hozzászólása:

    Ez nem TOP100, csak betűrend 100 válogatott könyvből! Hol a szavazás végeredménye? Ez a lista NEM KICSIT félreérthető! Egy kicsit olyan érzés mintha el akarnák titkolni a valódi közténségszavazatokat, mert ha nem az alapján teszik közzé akkor mi értelme volt! És már a Pingback-ben írt blogon is erősen félreértelmezik. Nem gondolják, hogy ez így egy kissé helytelen?!!

    A valódi eredmények:
    http://www.ranker.com/list/v-and-aacute_logat-and-aacute_s-2012-gyerekk-and-ouml_nyveib_l-v1/csillam_rias_ndor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.