Egy új műfaj: a könyvtrailer

Megfilmesítés vagy felolvasás, cselekményes vagy lírai, hollywoodi vagy európai, gyerek vagy felnőtt – ilyen és ehhez hasonló szópárokkal lehetne legjobban leírni a tavalyi évben először megrendezett könyvtrailer verseny nyomán született filmecskéket, amelyek egy egészen új műfajt hoztak létre. Könyvreklámokról hallottunk már, a nagy költség miatt viszont ritkábban láthatjuk őket a tévében, és az is tény, hogy amelyik kiadó spotra költ, nagy valószínűséggel nem tartozik az igényesebbek sorába.

A könyvtrailereket inkább a low budget jellemzi, egy-egy műhelymunka eredményei, ugyanakkor elkészítésük során igényes művészeti eszközökkel élnek az alkotók. A cél tulajdonképpen nem is a kereskedelmi hozam, hanem a könyv tartalmának minél kreatívabb megjelenítése, legalábbis ami a szerzőket illeti. Az is megesik, hogy a trailer pár klasszissal jobb mint a könyv, ez esetben ez utóbbi jól jár; de az is megtörténik, hogy a könyv nagyon jó, és a filmecskére kellett volna jobban rádolgozni, ami a kevésbé szerencsés változat. Így, vagy úgy, mindenképpen jó kis szórakozás a könyvtrailerek nézegetése, elemezgetése, majd ennek következtében a könyvek elolvasása.

Az Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter szerezte Egyetemista lány támogatót keres c. könyv trailere kiemel egy helyzetet a regényből és azt filmesíti meg, így jött létre egy 5 perces rövidfilm:

Karafiáth Orsolya Kicsi Lili c. regényének kisfilmje kombinálja a könyvrészletek felolvasását a különböző női szereplők megjelenítésével. A trailer sajátossága, hogy mindegyik alakítást maga a szerzőnő vállalta be.

Igazi hollywoodi trivia Lavie Thidas Osama c. könyvéhez készült film:

Hubai Gergely trailere dobogós helyezést ért el a tavalyi versenyen. A Silman-James Press kiadó Torn music – rejected film scores – a selected history c. könyvéhez készített filmecske a periférián élő tehetséges emberre koncentrál:

A gyermekkönyv-trailerekből is egyre többet láthatunk, ami aláhúzza ezek népszerűségét, nem beszélve arról, hogy a fődíjat is Erdős István Aprótörpe indiánok c. könyvének animációja vitte:

Groos Zselyke erdélyi grafikus és Hátszegi Zsolt közös munkája ez az animáció, amely Gombos Edina tininaplójához készült:

És végül ez a rendkívül humoros Móra könyvkiadó által elkészített könyvtrailer, amely Nógrádi Gábor Nem vagyok Samu c. könyvét reklámozza:

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.