Gyerekfülbe való verssorok

Jól tesszük, ha nem olvasunk elvont, szájbarágós, banális vagy tartalmatlan gyermekverset, adhatnánk viszont egy esélyt a tehetséggel megalkotott ritmusoknak. Kétség kívül nehezebb dolog ez, mint egy cselekményekben gazdag mesét felolvasni, azonban egy jó vers bizonyosan eléri a célját a gyerekeknél: ismételgethető, énekelhető és sok esetben humoros is. Mindez elmondható Balázs Imre József legújabb, Blanka birodalma c. verseskötetéről, amely tavaly ősszel jelent meg a Koinóniánál.

Ha zamatos erdélyi gyermekversekre vágyunk, jó választás a Blanka birodalma, mert Balázs Imre József egyfajta maradandó könnyedséggel ragadja meg kislánya rózsaszín világát. Nem hiányozhatnak innen a lovacskák, balerinák, griff madarak, állatkák, de a fitnesz-cuccok sem – ezáltal válik kerekebbé Blanka gyerekszobája. Míg a szerző első gyerekkötetében (Hanna-hinta, 2009) a Keszeg Ágnes munkáját dicsérő illusztrációkhoz képest némiképp háttérbe szorultak a versek, ez az egyensúly a Blankában teljesen helyreáll, ugyanis kiműveltebb sorokkal van dolgunk. A versek nagy részében érzékelünk a kortárs tendenciáktól eltérően egyfajta törekvést az egészre, azaz a vers megírása során a szerző igyekszik teljességre vinni a formával vagy éppen a témával kapcsolatos szerkesztési elveket:

“Távoli ménes felnyihhan:
jöjj, kicsi gazdánk, jöjj nyomban!
Barna csikósunk fáradt már,
s néha a pónink elcsászkál.” (A ménes)

Az alkotásokkal lágy összhangban van Keszeg Ágnes menta-viola tónusú színvilága, amely mellett kislányosan mosolyog a piros. Nem is tudnék elképzelni más illusztrátort az aprólékosan ábrázolt gyerekvilág megrajzolásához. S minthogy szöveg és kép szépen egymásba illeszkedik, nem véletlen, hogy ez a páros kapta meg tavaly a Marosvásárhelyi Könyvvásár Szép könyv-díját! Íme a díjat “felkonferáló” videó:

Szó ami szó, ezek tehetséggel megírt sorok, gyerekfülbe valók. Játékosságuk könnyen befogadhatóvá teszi őket, egyik kéri a másikat, ezért bizonyosan nem vallunk kudarcot a felolvasáskor. Tegyünk egy próbát!

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.