Erdély anno: képeslapos album, amelyben Tusnád fölött zeppelin száll

Az Erdély anno, Székelyföld anno, Felvidék anno naptárak után szintén Erdély anno címmel adott ki képeslap-albumot Balázs D. Attila, amelyet Kolozsváron a Gaudeamus könyvesboltban is bemutattak „hangos képeslapokkal”, azaz egy-egy városhoz fűződő versek, prózarészletek felolvasásával színesítve.

A képek kattintásra kinagyulnak!

Balázs D. Attila gyerekkorától gyűjt képeslapokat, amelyek forrása először csak a család volt, a családtagoktól kapott, megörökölt lapokat kezdte gyűjteni. Később már tudatosan kereste, vásárolta a lapokat, de van olyan példánya is, amelyet egy régi könyvben talált, tökéletes állapotban: valaki könyvjelzőnek használta, majd ottfelejtette.

A gyűjtemény, amelyből most az album összeállt, a szerző elbeszélése alapján igen változatos: vannak olyan képek, amelyek legfeljebb helytörténeti szempontból érdekesek, fotótechnikailag értéktelenek, mások több mint száz év után is kifogástalan állapotban maradtak. Akad, amelyiken a szöveg érdekes (pl. eszperantó felirat), de van egy igen ritka, színes, címeres, dombornyomásos Kolozsvár-kártya is.

A vetítésen a szerző néhány csemegét is bemutatott a képeslapok közül: kiderült például, hogy a 19. század végi – 20. század eleji Verne-láz miatt divatba jött, hogy egy városi látképet ábrázoló képeslapra mindenféle furcsaságot, zeppelint, függővasutakat és egyéb égi járműveket „fotosoppoljanak”. Így például Tusnádfürdőről is bekerült egy ilyen, Tusnád a jövőben című lap. Egy másik érdekesség a rovásírással írt kőrösrévi lap, amely 1905-ből származik, és két évvel azután írták, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kijelentette: a rovás nem élő írás a nép körében. A szöveg egy egyszerű üzenet: „megyünk a barlangba”.


A régi képeslapok témáikat tekintve sokkal szélesebb körűek, mint a mostaniak, olyan jeleneteket is találunk rajtuk, amelyeket most már senkinek nem jutna eszébe postára adni. Van például egy csíkszeredai lap, amely a román hadsereg bevonulása utáni pusztítást, égő házakat ábrázol, és kevésbé meghökkentő, de mégis furcsa, hogy egy egyesület éves közgyűlésén készült csoportképet némi reklámszöveggel együtt képeslapként árusítsanak. Abrudbányáról, Verespatakról az arany feldolgozását illusztráló képeslapot is gyártottak, de van gyárbelsőt, éttermet vendégekkel vagy hadikikötőt ábrázoló lap is.

Az Erdély anno album rövid ismertetőket is tartalmaz a képeslapok mellett, amelyek a képen ábrázolt hely, épület, esemény legfontosabb tudnivalóit foglalja össze.

Rácz Tímea

Erdély anno: képeslapos album, amelyben Tusnád fölött zeppelin száll bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kurkó Dénes hozzászólása:

    Mégis anno mennyi? Lassan már a csapból is anno folyik, mert magyarul ugye… nem elég “elevált” ha évet mondunk, vagy múltat.

  2. BDA hozzászólása:

    Erdély Anno 1895-1944, ez a könyv teljes címe!

  3. Aszgard hozzászólása:

    Erdély Anno 1895-1944, ez a komplett címe a kötetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.