5+1 cím, amit kíváncsian várunk a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Április hónapot nyugodtan ki lehetne nevezni könyvhónapnak, legalábbis a magyar könyvkiadás szempontjából, ugyanis majdnem minden kiadó időzít legalább egy nagy dobást vagy a Költészet Napjára (április 11.), vagy pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelynek idén huszadik kiadását szervezik meg április 18-21. között. Körülnéztük a most megjelenő könyvek között, és kiválogattuk, mi az, amit mindenképp szeretnénk a kezünkbe venni.

Rájátszás – költészet popritmusban

Amikor a magyar költészet fiatal, izgalmas alakjai összeállnak a magyar popzene úgyszintén fiatal és izgalmas alakjaival, abból rossz nem sülhet ki. A Rájátszás előadóest-sorozat még 2011-ben indult, kísérletezésképpen, de mostanra már komoly bulivá nőtte ki magát. A koncepció szerint a költők a zenészek legnagyobb slágereihez írnak új szöveget, a zenészek pedig a költők verseit zenésítik meg, és ezekkel színpadra állnak. Eddig csupán az a költő és zenész/zenekar lépett fel együtt, akik éppen egymás művét értelmezték újra, március 21-én viszont hatalmas „all stars” koncertet nyomtak, és ekkor jelentették be a Könyvfesztiválra időzített, „könyvbe csomagolt CD” megjelenését is, amely állítólag 500, azaz ötszáz forintért lesz kapható.

Háy János: A mélygarázs

Háy János több műfajban alkot, mégis elsősorban drámaíróként ismertük és szerettük eddig; A Gézagyerek című darabját Erdélyben is többször játszották; legutóbb Marosvásárhelyen, ahol az előadás után a Látó beszélgetést szervezett a szerzővel. Háy a márciusi Magyar Drámaíró Versenyt is megnyerte Ázsiavíziós Dalfesztivál 2013 című drámájával. Az Európa kiadó most Háy-életműkiadásba fogott, a sorozat első köteteként jelenik meg A mélygarázs, amely az ismertető szerint “három, szerelem utáni élet és egy valahai szerelmi viszony három sarka, s egy készülődő titokzatos bűntett”.

Nem akartam beleütközni azokba az arcokba, az apu meg az anyu arcába, ami előttem veszítette el a fényét, és adta át a helyét egy ránctalanító krémnek vagy a szürkeségnek, a ledobott ruháikba, levetett cipőikbe, az otthagyott csészékbe, poharakba. Nem akartam tovább érezni az apu borotválkozás utáni szagát a fürdőszobában, aminek alján ott volt a poshadt pizsamaszag és a túlhasznált mosógép szaga.

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary

„Hogyan mulatunk Dubaiban, Zanzibáron fillérekért és miként szórjuk a pénzt egy last minute tunéziai nyaraláson? Hány ezer kilométert utazik egy téliszalámis szendvics? Hogyan jutunk be mi leleményes magyarok a WC-n keresztül a híres párizsi múzeumba?” Amikor az ember ilyeneket olvas egy könyv ajánlójában, rögtön felébred a kíváncsiság: tényleg lehet fillérekért Dubaiban mulatni, és mi a fene ez a téliszalámis sztereotípia? Kordos Szabolcs a Luxushotel, Hungary és a Taxisvilág, Hungary után – amelyekben a budapesti szállodák, illetve a taxisok titkait „teregeti ki”, megfelelő elemzéssel – ezúttal várhatóan a mádzsár turistá menni külföld jelenséget dolgozza fel, kérdés, hogy mennyire tipikusan.

Utas: Most komolyan mondja, hogy ezen a kényelmetlen ülésen kell feszengenem New Yorkig?
Idegenvezető: Hölgyem, ez még csak a reptéri busz…
Utas: Ja, repülővel megyünk? Az más. (részlet)

Pion István: Atlasz bírja


Piont nem kell már bemutatni az erdélyi közönségnek sem, a fiatal slammer Vásárhelyen és Kolozsváron is nagy sikerrel lépett fel, és már az ősszel vásárhelyen beharangozta, hogy a Költészet napjára jelenik meg első verseskötete. Ízelítőket kaphattunk már belőle mind az esteken, mind a kötet Facebook-oldalán, de ugyanitt folyt a könyv nem teljesen tipikus promója, Simon Mártonnal gyakorlatilag egymás kötetét reklámozták, poénosan. A slam műfaj először szerepel magyar verseskötetben – írja a könyv ismertetőjében, mi meg kíváncsian várjuk, mi fért még bele.

és bírják a versek, a regények, a drámák,
és bírják a stricik, az urak, a kurvák, a dámák,
és bírják a Mancik, a Marcik, a Marik, a Matyik, a makik, a Majkák,
és főleg a nüonok, a pionok, a szubatomi részecskék, azok nagyon bírják (részlet)

Krasznahorkai László: Megy a világ

Krasznahorkai úgy hallgatott az új kötetéről, mint Bowie az új nagylemezről, csak nem éppen tíz évig. Amikor ezelőtt egy hónappal bejelentették, hogy a Könyvfesztiválra új elbeszéléskötete érkezik, Megy a világ címmel, az irodalmi élet felbolydult, és hurrázó bejegyzésekben örvendeztek a nyugodtan kortárs klasszikusnak elkönyvelhető szerző új művének. A Könyvesblognak egy részletet is sikerült közölnie, amelyben Torino van, meg ló, meglepő vagy nem.

Lenyűgözően tágas Krasznahorkai-mondatokban ismerkedhetünk meg az elbeszéléskötet rejtélyes hősével, aki először beszél, aztán elbeszél, végül pedig elköszön. Ebben a hármas léttagoltságban találkozhatunk a többiekkel, akikről ő beszél. A földet először elhagyó Gagarin, a röpülni képtelen okinavai guvatr, a berlini metró peronján dolgát végző hajléktalan, a tébolyult Nietzsche Torinóban, a beváltott éden ígéretét megfesteni igyekvő Palma Vecchio, a Shanghaiban dolgozó tolmács, aki azt tervezi, hogy egyszer elmegy az Angel-vízeséshez, a Victoria-vízeséshez, vagy legalább a schaffhauseni vízeséshez, a hárshegyi gyerekgyilkos, az egy kézen álló indiai aggastyán. (részlet a sajtóanyagból)

+1 Stefano Benni: Gyorslábú Achilles

A könyvfesztivál idei díszvendége Olaszország, ennek kapcsán pedig számos olyan neves olasz szerző fordul meg Budapesten, akinek műveit magyarul is publikálják. Mi mégis ezt az úgynevezett “szórakoztató Odüsszeusz-történetet” szúrtuk ki, amellyel kapcsolatban kíváncsiak vagyunk, mennyire lesz szórakoztató, és mennyire Odüsszeusz, mármint az irodalmi utalások szövevénye hogyan fog működni a nagyon is hétköznapinak tűnő történetben. Stefano Benni Olaszországban sikeres író, magyarul most jelenik meg először teljes kötete.

Minden nyugodtnak tűnt, és a férfi a könyvekkel a hóna alatt, név szerint Ulisse, elrendezte a könyveket egy bevásárlószatyorban, hogy ne ázzanak el, majd leült. De az ősz démonai küszöbön álló fordulatot jeleztek. Először mennydörgés hangzott fel, majd egy villanásra feltűnt az apokalipszis ege, végül óceáni vízáradat érkezett, mely mindenkit meggyőzött arról, hogy szorosan az eresz alá húzódjon. Az utca végéről halk üvöltés jelezte, hogy egy enyhén lejtő kanyarban mindjárt feltűnik a sárkányhernyó. (részlet)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.