Erdélyi nyár Áprily Lajossal - 1936

          0
Gyűjtemény

Erdélyi nyár Áprily Lajossal - 1936


Hantz Lám Irén

Nosztalgikus időutazás? Egy versértő kisközösség létrehozása? Kereshetjük a definíciókat, tény az, hogy Áprily Lajos költő, műfordító – ekkoriban már a budapesti Baár-Madas Kollégium igazgató-tanára – 1936 nyarán néhány, az irodalomra fogékony, frissen érettségizett tanítványát erdélyi jutalomkirándulásra invitálta. Természeti csodák és barátságos emberek, beszélgetés, vershallgatás és versmondás, nevetés nyáridejébe kala-uzolta a fiatalokat, akik általa Reményik Sándor, Kós Károly, Olosz Lajos vendégeivé-olvasóivá, egy poétikus Erdély barátaivá lettek, mondhatni, egész életükre.

E rendkívüli nyár élménytartalmait naplók, levelek, fényképek felkutatásával – az egy-kori kirándulók családtagjainak segítségével – szerkesztette irodalomtörténeti, magyar-ságismereti dokumentumregénnyé Hantz Lám Irén.

Megjelölni az értéket a világ kuszaságában, emberhez méltó életet élni és mást is hozzá-segíteni ehhez; az emberi igényességnek élménytartalmakat adni – ezt vallja sokadik könyvében a kolozsvári szerző. Tartsunk vele …

Egyed Emese

  • ISBN:: 978-973-643-187-6

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.