Kolozsvár épített kincsei

* * * * * 3 értékelés
Tudományos / ismeretterjesztő

Kolozsvár épített kincsei


Asztalos Lajos

A csaknem ezeréves, „kincses város”-ként is emlegetett Kolozsvár múltjába és jelenébe hívja meg olvasóit e kötetben a szerző, a város településtörténetének kiváló ismerője.

A történelmi múltba való visszatekintés után megismerhetjük a város nevezetesebb műemlékeit, utcáit, tereit, miközben megelevenednek a kőbe vésett nevek, évszámok s az ezekhez fűződő egykori események. A kultúrtörténeti séta során a szerző figyelme kitér a műemlékek stílustörténeti vizsgálatára is úgy, hogy közben vizgyáz a magyar szaknyelv tisztaságára,bizonyítván azt, hogy az épített kincsek megálmodója és megalkotója egy olyan közösség, amely mindig hű maradt a kulturális örökséghez. S miközben a város történetében a nemzedékek jövője múlttá válik, a közösség soraiban is tudatosul, mekkora felelősség ezt az örökséget megőrizni, átlényegíteni a mindenkori jelen igényeinek megfelelően, hogy a fizikai valóságban tükröződő örök emberi alkotókészség és szépteremtés megmaradhasson.

  • ISBN:: 978-973-643-159-3

Kolozsvár épített kincsei bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. TGM hozzászólása:

    Asztalos Lajos nagyszerű írások hosszú sorában segít hozzá bennünket ahhoz, hogy újra és újra fölfedezzük szülővárosunk csodáit. Isten éltesse sokáig! TGM

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.