Sok a magyar nyertes az idei Szép Könyv-díjasok között

Eredményt hirdettek a Románia legszebb könyvei 2013 nevű versenyben, ahol a hat kategória 39 díjazott könyve között 7 magyar érdekeltségűt is találunk. A teljes lista itt olvasható, alább a magyar érdekeltségű könyvek.


A gyerekkönyvek között Markó Béla Hasra esett a Maros c. munkáját és Balázs Imre József Blanka birodalma c. kötetét díjazták. Előbbi a Bookart Kiadónál jelent meg és Jánosi Andrea grafikái díszítik, míg utóbbit a Koinónia adta ki, Keszeg Ágnes illusztrálta és Sütő Ferenc dizájnolta.

>>Hasra esett a Maros
>>Blanka birodalma

A képeskönyvek közé nem választottak be magyar kiadványt, viszont az albumok között kettő is van. Rosta József saját maga által kiadott Munka c. könyvét Timotei Nadasan dizájnolta és illusztrálta, míg az Exit Kiadónál megjelent, Cseh Gusztáv munkáit bemutató album vizuális megjelenésért Könczey Elemér és Árkossy István felelt. A könyvet Csapody Miklós jegyzi.

A nem fikciós munkák kategóriában nincs magyar érdekeltségű munka. A szépirodalmi művek között a Bookart kiadó két díjat is besöpört: Hajdú Farkas-Zoltán A homályban maradás ösztöne c. kötetéért, valamit Ernst Jünger Homokórák c. könyvéért díjazták a kiadót. Előbbinek a vizuális megjelenésért Hajdú Krisztina és Vidák Zsolt, míg utóbbi Részegh Botond, Katrin Koopmann és Hajdú Krisztina munkája.
>>A homályban maradás ösztöne

Ritkaságok kategóriában pedig szintén a Bookart kiadónál megjelent és Részegh Botond által illusztrált Rainer Maria Rilke Gedichte (Versek) c. kötetét is elismerték.

Idén másodszor szervezték a Románia legszebb könyvei c. versenyt, amelyre a nevével ellentétben a Moldovai Köztársaságból is nevezhettek be könyveket. A könyveket a közönségnek egy kiállításon is megmutatják a bukaresti UNAgalériában, november 4-8. között. Egyébként ezek a könyvek fogják képviselni Romániát a 2014-es lipcsei könyvvásáron a Best Book Design from All Over the World versenyben. A zsűri tagjai: Matei Caltia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu és Géraldine Lay.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.