Milyen könyveket hagyunk félbe a leggyakrabban? Infografika

Az Goodreads.com egy infografikán összesítette, melyek a legtöbbször félbehagyott bestsellerek és klasszikusok, illetve mivel indokolják ilyenkor az olvasók a döntésüket. A legtöbbször félbehagyott 5 bestseller: J.K. Rowling új könyve, a The Casual Vacancy (mert a Harry Potter után mindenkinek más elvárásai vannak az írónővel szemben); E.L. James-től A szürke ötven árnyalata (mert nem mindenkinek való); Elizabeth Gilberttől az Ízek, imák, szerelmek (mert megosztó); Steig Larsontól A tetovált lány (mert túl lassan indul be a cselekmény), és nem utolsó sorban a Wicked (mert nem ugyanaz, mint a musical). A legtöbbször csalódást okozó klasszikus könyvek 5-ös toplistájára pedig A 22-es csapdája, a Gyűrűk Ura, az Ullyses, a Moby dick és a Veszett világ került fel.

Részlet az infografikából

Részlet az infografikából

A leggyakrabban említett okok, amiért nem vagyunk képesek végigolvasni egy könyvet: túl lassú és unalmas, rosszul van megírva, bődületes ostobaság, egyáltalán nem szimpatizálunk a főszereplővel, vagy röhejes, nem valóságos a történet.

Ha mégis amellett döntünk, hogy nem tesszük le a könyvet, az a legtöbb esetben akkor fordul elő, ha: a kíváncsiak vagyunk a könyv végére, ha szeretjük mindig befejezni, amit elkezdtünk, ha a könyv-sorozat elkötelezett olvasóiként kötelességünknek érezzük, vagy ha a befejezés alapján szoktunk véleményt formálni róluk.

Az is kiderül a felmérésből, hogy az emberek rendszerint hányadik oldalnál adják fel a „harcot”. 16%-a az olvasóknak nagyjából csak az első fejezetnek ad esélyt (plusz-mínusz pár oldal), 27% valahol 50 és 100 oldal között teszi le a könyvet, 7% lelkiismeretesen elolvassa az első 100 oldalt, és ha műnek addig nem sikerült elnyernie a tetszését, valószínűleg már azután sem fogja, 10% 100 fölött rakja le, míg 38% ha törik ha szakad, elolvassa, amibe egyszer belekezdett.

Fülöp Betti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.