Világszám – lélekkaland. Gurmai Beáta mesekönyve nyomán

“Egy Föld nevű égitesten,
Európában, Magyarországon,
Budapesten, a Gül Baba utca 5. szám alatt
volt egyszer négy gesztenyeszemű kislány.”

[idézet a meséből]

Ahogyan elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal magával ragadott a lendülete, visszarepített a gyermekkorba, én is légtornász lettem, meg egykerekeztem, aztán kiálltam kurjantatni a porondra, és ott láttam magam pindur emberpalántaként, kifeszített mellkassal büszkén, a világot jelentő deszkákon.

Gurmai Bea Világszám című mesekönyvét úgy olvastam, hogy az iromány szereplőit ismerem, törékeny hallgatag kislánykák, Minnára – az egyik szereplőre a négyből – Gubica lányom másodikos osztálytársára – immár úgy tekintek, mint egy mesefigurára. Az orgonasíp egyenletességgel egymást követő kisasszonykák története, annyira eleven és úgy visz kalandra, hogy átélem azt, amint éjszaka, pontban éjfélkor átbucskáznak a fejükön és kilibbennek (jaj, még az utcanév is olyan meseszerű és idetaláló) a Gül Baba utcai ház ablakán, kacarászva átrepülnek a város felett a Hét Tündéreinek Palotájába, amely éppen hétszer hét, azaz negyvenkilenc szárnycsapásra volt a lepkelányok szobájától.

Gurmai Beáta, Cornides Ágnes: Világszám, Nagyhegy kiadó, 2014

Gurmai Beáta, Cornides Ágnes: Világszám, Nagyhegy kiadó, 2014

Hétfő Hermina, a Hét Tündéreinek egyike fogadja a négy lányt, Lédát, Minnát, Lolát, Paulát, és úgy tessékeli át a kishölgyeket egy tükrön keresztül a varászlatba, mintha csak egy tó vizében mártóznának meg.

Egyszer csak a négy szereplő koromsötétben, fűrészpor- és oroszlánszagban, lélegzetvisszafojtva szorongatja egymás kezét, várva… Hirtelen reflektorfény gyúl és a lánykák egy cirkuszi porondon találják magukat. Artistákat meghazudtoló magabiztossággal, ki-ki eljátssza a maga produkcióját. Léda, a legidősebb, légtornászként bűvöli el a nagyérdeműt, Minna és Lola egykerekű akrobatákként debütálnak tüllben, és aztán a végén, a pindurka, pelusos Paula mászik be négykézláb a porondra, fókusz rajta minden szem, és fény, peregnek a dobok, a zenekar tust játszik, lassan, óvatosan, kissé reszkető lábakkal Paula feláll, a cirkuszban néma csend lesz, hökkenten figyelik, mi fog történni, és a legfiatalabb artista, ekkor lép egyet! Segítség és védőháló nélkül! VILÁGSZÁM!

A leheletkönnyű, bűbájos történet úgy végződik, hogy a lányok visszarepülnek sebesen a szobájukba, magukra húzzák a paplant és lehunyják a szemüket, hogy mire Anya, Apa belép a gyerekszobába, arra, az alvók látszatát keltsék. Sikerrel.

Szülőként, este ágyba bújáskor sokszor hallgatom mosolyogva kislányom “képtelen” meséit, a Világszám elolvasása után más megvilágításba kerülnek történetei. Ősi, triviális erőt kaptam vissza, és gyermeki lelkem kalandját éltem át a Világszám lányaival/mesefiguráival. Gurmai Bea betűinek világát, Cornides Ágnes úgy illusztrálta, hogy még élethűbb legyen a mese és fesztelenebbül szárnyaljunk egész héten, keddi házigazdánkkal Kedd Karolával. A szerdai vendéglátónk neve már titokhomályban, de mivel visszagyerekedtem, magam fedezem fel tündéreimet, Szerda Szerénkét, Csütörtök Csengét, Péntek Pólikát, Szombat Szilviát, hát nem egy Világszám?!

Datki Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.