Tíz mondat a sugárzó szabadságigényről

(Gergely Edó: Macska bazsalikommal. Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2014.)

Szín: narancssárga
Szó: világok
Ennivaló: gyümölcs
Film: Hét év Tibetben
Zene: Makám és Kolinda: Szélcsend

1. Van egy hang, amelyiket sokáig csak beszélgetésekből ismert a romániai magyar közösség: nem talált utat a sajtóműfajok közé személyessége, civilsége miatt, és a „hogyan élni” kérdésének köznapi megközelítése miatt sem.

2. A Gergely Edó-hang a publicisztikai térben a blogoszféra hőskorának frissességét árasztja magából – valami olyat, ami hiányzott a nagy egészből.

3. Időközben persze maga a sajtó is felfedezte magának a világ effajta megközelítésének relevanciáját, és jó jel, hogy a kötet írásainak nagy része olyan lapokban és netes felületeken jelent meg, mint a Magyar Közoktatás, a Cimbora vagy a Transindex.

4. Életmód-tanácsadás, gyermeknevelés, „lassítás” – olyan témák ezek, amelyeknél az ember hajlamos jobban figyelni a barátokra, szomszédra, kisközösségekre, mert épp a konkrét tapasztalatok, az életszerűség a fontos, ha ezek kerülnek szóba.

5. Nem feltétlenül profizmusra vágyunk ilyenkor, hanem arra, hogy valaki éppen ránk szánja azt az időt és figyelmet, amelynek során önmagunkra és igazi problémánkra ismerhetünk.

6. Gergely Edó életmódmintákat, attitűdöket mutat köznapi helyzetekben, miközben hárítja a „profizmus” ridegségét, nyelvileg és szerepértelmezéseiben egyaránt.

7. Történetek szólnak a könyvében arról is, ahogyan képezi és ezen keresztül is keresi magát – de épp ennek a folyamatnak a lezáratlanságát, illetve a másikra történő, nem mindig könnyű ráhangolódást tartja újra és újra fontosnak.

8. A könyvborítón a szerző hintázós képe látható, amint saját árnyékával együtt mozdul.

9. A kilendülés szabadsága, a jelen pillanat teljes megélése, és ugyanakkor az árnyék helye az egészben – valami ilyesmiről beszél a borító.

10. Nem egyetértésre hív meg a Macska bazsalikommal, hanem valódi beszélgetésre önmagunkkal, egy másik hang és egy másik, megmutatkozó élettörténet távlatában.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.