Tíz mondat a konkrételvontról

Serestély Zalán: Feltételes átkelés. Erdélyi Híradó–Előretolt Helyőrség/Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár/Budapest, 2014.

Szín: magenta
Szó: meniszkusz
Ennivaló: infúzió
Film: The Hours
Zene: Spin Doctors: Forty or Fifty

1. Ha van konkrételvont versnyelv, akkor Serestély Zaláné az.

2. Elsőkötetként olyan fonalakat vesz fel, amelyeket az utóbbi tizenöt-húsz év pályakezdői nem, vagy igencsak ritkán: dikciójában akár a korai Visky Andrást is ott hallhatjuk, utalásaiban (Rilke, Borges, Pilinszky, Borbély Szilárd) szintén valamiféle szikárság vonzását érzékelhetjük.

3. Ehhez a szikársághoz a harsányabb képek és szóválasztások, illetve egyfajta megélt (és ellenpontozott) pátosz kevernek olyan színeket, amelyek miatt éppen ez az az egyetlen lehetséges kötet, ahol felbukkanhatnak.

4. Tünetértékű a nyelvi regiszter kockázatvállalása szempontjából, ha egy ötven oldalas kötet négy különböző versében íródik le a meniszkusz szó. (13., 28., 37., 50. oldal)

5. Ezt ellenpontozza a könyvben valamiféle avantgárd ihletésű nyelvi eltérítés, ami ismerősnek ható dikcióba kever delirálás hatását keltő képeket, megoldásokat.

6. A konkrét kapaszkodók, amelyeket a versek nyújtanak mindehhez, igen gyakran halálhoz, betegséghez, bűntudathoz, traumákhoz vezetnek, ezeket is oldja viszont a kötet sajátos nyelvi korróziója.

7. A traumatizált testtapasztalat az az egyik lehetséges átjáró, amelyen a kortárs vers megpróbál átkelni (talán visszajutni) egy olyan intenzitásba, amely már egyáltalán nem magától értetődő.

8. A konkrételvont jelleg, ahonnan indítottam, a nyelv anyagszerűségét is jelenti – ebből az anyagból itt növények is kinőhetnek: „metilinkék borulnak virágba”.

9. A mitikus megközelítés mindenkori konkrétsága is érvényesül a testi és a nyelvi anyag konkrétsága mellett: amikor valaki azt mondja egy vadászat során megsebesült test leírásakor, hogy „érc a húsban”, az geológiai vagy akár bolygóméretű távlatokat nyit a testábrázoláshoz.

10. Pontos épp ezért a kötet utolsó három versének helyszínmegjelölése, Umbrária: az árnyékok mitikus helyszíne nem létezhet a testek nélkül, akik az árnyékokat vetik oda, de a létezésnek ott mégis saját szabályai vannak.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.