Tíz mondat az érzelmek parazsáról


Bartis Attila: A vége, Magvető, Budapest, 2015


Szín: feketefehér
Szó: Leica
Ennivaló: rántotta
Film: Beginners
Zene: Goodbye to Gravity: Shadow Puppets


1. A döntések szóljanak egyszerésmindenkorra, de kérdőjeleződjenek is meg.


2. Intenzíven élni, teljes érzelembedobással, de az érzelmeket csak parazsukban, hamujukban ismerni fel mégis oly gyakran.


3. A műalkotások jelentését a pillanat rögzülő szubjektivitásához kötni, egyszerésmindenkorra – ez legyen az, ami lényeges; az, amit más lát beléjük, tévedés legyen, akkor is, ha szép tévedés.


4. A szeretett nő a férfi látványába szeressen bele, esetleg legeslegelső mondatába, ott dőljön el minden, ami fontos; abba az intenzitásba, abba képbe vágyni vissza mindig, szavak nélkül is.


5. Előre élni meg a még el nem kattintott képet, a még be nem futott pályát, a még meg nem talált szerelmet – amikor már megvan, téblábolni körülötte és benne.


6. Az új Bartis-regényben kijelölt életútmodellek kegyetlenek, kiélezettek, szükségszerű tragédiákba torkollók még ott is, ahol felvillan valami, ami reményre emlékeztet.


7. És noha egyénre szabottan újra és újra szélső pontokig, szakadékokig absztrahál is a könyv, az egészet tekintve mégis van benne valami, amit legegyszerűbb igaznak neveznünk.


8. Karácsony Benő szobrásza, Felméri Kázmér formálta hasonló konoksággal saját életanyagából a szobrokat, mint itt Szabad András a fényképeket – ő viszont elironizálta újra és újra saját élettragédiáit, részleges kudarcait és sikereit.


9. Szabad Andrásnak egy szürkébb korszak és helyszín jut, a Kádár-kor Magyarországa, amelynek ma a komolyan vétele jár nagyobb téttel az elvicceléséhez képest.


10. Egy olyan korra vonatkoztatva, amelyikben semmi és senki nem az, akinek/aminek látszik, a Szabad András-féle sajátos aszkézis, saját fejében világokat felépítő s azokat kommunikálni nem tudó attitűdjének súlya megnő: konokul ragaszkodni valamiféle célnélküliséghez, exponálások meg-megvillanó intenzitásában keresni válaszokat egy olyan korszakban, amelyiknek nincsenek éles kérdései, ez a Szabad András-modell.


Balázs Imre József

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>