Tíz mondat az érzelmek parazsáról

Bartis Attila: A vége, Magvető, Budapest, 2015

Szín: feketefehér
Szó: Leica
Ennivaló: rántotta
Film: Beginners
Zene: Goodbye to Gravity: Shadow Puppets

1. A döntések szóljanak egyszerésmindenkorra, de kérdőjeleződjenek is meg.

2. Intenzíven élni, teljes érzelembedobással, de az érzelmeket csak parazsukban, hamujukban ismerni fel mégis oly gyakran.

3. A műalkotások jelentését a pillanat rögzülő szubjektivitásához kötni, egyszerésmindenkorra – ez legyen az, ami lényeges; az, amit más lát beléjük, tévedés legyen, akkor is, ha szép tévedés.

4. A szeretett nő a férfi látványába szeressen bele, esetleg legeslegelső mondatába, ott dőljön el minden, ami fontos; abba az intenzitásba, abba képbe vágyni vissza mindig, szavak nélkül is.

5. Előre élni meg a még el nem kattintott képet, a még be nem futott pályát, a még meg nem talált szerelmet – amikor már megvan, téblábolni körülötte és benne.

6. Az új Bartis-regényben kijelölt életútmodellek kegyetlenek, kiélezettek, szükségszerű tragédiákba torkollók még ott is, ahol felvillan valami, ami reményre emlékeztet.

7. És noha egyénre szabottan újra és újra szélső pontokig, szakadékokig absztrahál is a könyv, az egészet tekintve mégis van benne valami, amit legegyszerűbb igaznak neveznünk.

8. Karácsony Benő szobrásza, Felméri Kázmér formálta hasonló konoksággal saját életanyagából a szobrokat, mint itt Szabad András a fényképeket – ő viszont elironizálta újra és újra saját élettragédiáit, részleges kudarcait és sikereit.

9. Szabad Andrásnak egy szürkébb korszak és helyszín jut, a Kádár-kor Magyarországa, amelynek ma a komolyan vétele jár nagyobb téttel az elvicceléséhez képest.

10. Egy olyan korra vonatkoztatva, amelyikben semmi és senki nem az, akinek/aminek látszik, a Szabad András-féle sajátos aszkézis, saját fejében világokat felépítő s azokat kommunikálni nem tudó attitűdjének súlya megnő: konokul ragaszkodni valamiféle célnélküliséghez, exponálások meg-megvillanó intenzitásában keresni válaszokat egy olyan korszakban, amelyiknek nincsenek éles kérdései, ez a Szabad András-modell.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.