Tíz mondat bolyongó tengeri növényekről


Paul Celan: Voltak éjszakák. Román nyelven írt versek Jánk Károly fordításában. Lector, Marosvásárhely, 2017.


Szín: éjjeli lángoké
Szókapcsolat: „emberszabású vegetáció”
Ennivaló:
Zene: Massive Attack: TeardropFilm: Les Misérables


1. A többnyelvű költők nyelvi hangzások elmélyíthetőségét keresik újabb és újabb szótárakért nyúlva a benti polcokon.


2. Paul Celan, a jelentéses csendek költője 1945 és 1947 közt élt Bukarestben, szerkesztett és szeretett, Csehovot és Lermontovot fordított, román és német költőkkel barátkozott, cernăuţi-i zaklatott és borús évei után felengedve a román fővárosban szójátékos kísérletezésekbe kezdett.3. Román nyelvű szövegeinek közel fele prózavers, bár németül nem írt ebben a formában – ez árulkodik leginkább róla, hogy a román kultúrából azoknak a szövegei érdekelhették különösen, akiknek ekkoriban ez volt a kedvenc műfaja: Gherasim Luca és Gellu Naum épp sötét, meghökkentő prózaverseiket írták.


4. Celan nem lett a bukaresti szürrealista csoport tagja, de volt alkalma beszélgetni többükkel is, saját szűkebb baráti körében pedig ugyanazokat a véletlen-játékokat játszották, mint a többiek – ezek egyikét Petre Solomonnak, Celan barátjának és fordítójának sikerült dokumentálnia is Celan-könyvében, amelyből most Jánk Károly fordításai kiágaztak.


5. „Mi a szomorúság? Fehér lap a többi színes között” – hangzik egyik jellegzetes szürrealista „definíció” a kötetben.


6. Van néhány kísértő kép a könyvben, mióta találkoztam velük, nem akaródzik eltűnniük a belső képernyőmről: „egy üvegház felé tart, / odabent óriás léptekkel bolyong egy tengeri növény”; „vízből nő fel egy kései lépcsőn / aprócska babérfám, hogy homlokon harapjon”; „mi pedig visszamegyünk, odafenn [otthon] fulladni meg”.


7. Éjjeli világ a Paul Celané, ugyanakkor a legszürreálisabban álomszerű prózaversek egyike kezdődik a legkonkrétabb mondattal: „A deportálások kezdete előtti nap eljött Rafael.”


8. Látható: a román nyelven írt versek gyűjteménye nem iratkozik ki az életmű fő vonulataiból – megvan benne a jól behatárolható helye.


9. Celan úgy lett világhírű költő, és a városba kevéssé beilleszkedett párizsi lakos, hogy saját, egyre gyarapodó árnyékai ellen hadakozott, végül öngyilkosságba menekült előlük.


10. Lehunyt szemhéjai mögött keresett kiutat, és talán talált is ott valamit: „hát lehunyom szemem, hogy egy embert keressek, akinek bárkája van”.


Balázs Imre József

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>