Képeskönyvek, nem (csak) gyerekeknek

Mi mással lehetne méltóbban tisztelegni egy képzőművész munkássága előtt, mint egy igényes kivitelezésű, reprodukciókban és információkban gazdag albummal? Ilyen “képeskönyvek” idén több magyar kiadónál is jelentek meg Erdélyben.

A Komp-Press kiadó gondozásában legutóbb Szolnay Sándor – Erdély színei címmel jelent meg hasonló kötet. Sümegi György dokumentumok, források, régi fényképek, és persze számos színes reprodukció tükrében rajzolja meg a festő portréját. A kötet “a művészportré kiteljesítésén túlmenően egyben korrajz is. Hű tükre a két világháború közti és az azt közvetlenül követő néhány esztendő képzőművészeti életének. Annak a mindennapos küzdelemnek, amelyet a képzőművészek érvényesülésükért, sőt nem ritkán puszta létükért, megélhetésükért folytattak” – írja Németh Júlia a Szabadságban.

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó Kós Károly – Képeskönyv című albuma kissé kilóg a sorból, hiszen Kós Károlyt hiba volna kizárólag képzőművészként meghatározni. Egyszerre volt ő építész, író, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus – a könyv szerkesztője, Kozma Mária pedig az összes felsorolt tevékenységét összefoglalta. Számos fénykép és reprodukció segítségével gyakorlatilag Kós Károly életútját járhatja be az olvasó.

Az összes képzőművészeti album a blog Album kategóriájában tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.