Hazájából kirekesztve

* * * * * 3 értékelés
Regény

Hazájából kirekesztve


Ignácz Rózsa

Ez a Mikes Kelemen életéről és száműzetésben töltött éveiről szóló kötet Ignácz Rózsa 1979-ben bekövetkezett halála után jelent meg először Budapesten, elég nagy feltűnést keltve.

A szerző ismert elbeszélő stílusa és történelemismerete újszerű és páratlan írói leleménnyel bővül: a “nagynéni”, akihez Mikes Kelemen a magyar széppróza kezdetét jelentő “leveleit” írta, válaszol Mikes Kelemennek. Milyen szavakat kell használnia, hogy megértethesse Mikessel páldául, mi egy XX. századbeli “házmester”?

Ignácz Rózsát a Kádár-rendszer méltatlanul minősítette “ifjúsági írónak”. A “nagynéni” válaszai nemes irodalmi bosszú a szerző részéről, akárcsak Rabutin de Bussy levelei Madame Sévignéhez, a francia irodalmi szalon létrehozójához, az ugyancsak ál-ifjúsági regény, a Torockói gyász végén.

Mikes édesanyja hiába kér kegyelmet a bécsi uralkodótól, állandóan elutasítják, míg Mikes életét végigkíséri hűsége II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez, és viszonzatlan szerelme Zsuzsi iránt, valamint szűnni nem akaró honvágya Zágonért és Erdélyért.

  • Szerkesztő: Burus Enikő
  • Borító: Léstyán Csaba
  • ISBN: 978-606-556-003-1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.